Tony Schrijft

Onrond

december 15, 2018 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column zaterdag 15 december 2018

Onrond

Het meest verrassende nieuws kwam deze week uit Oisterwijk. Daar was een bezorgde bijeenkomst van veel mensen die allemaal hun huis uittrillen door het spoor. Die irritatie blijkt niet psychisch te zijn, want tegenwoordig zit er van alles en nog wat tussen de oren. Het spoor trilt echt en dat komt door een intercitylocomotief die Traxx heet en die rijdt op ‘onronde’ wielen.

Prorail maakte daarom bekend serieus te overwegen voortaan locomotieven te kopen met, je houdt het allemaal niet voor mogelijk, ronde wielen.

De revolutionaire betekenis van deze moedige stap dienen wij niet te onderschatten. Op managementcursussen wordt er altijd voor gewaarschuwd je tijd niet te verdoen met het opnieuw uitvinden van het wiel. Bij ons spoor zien wij een puur voorbeeld van een ontwikkeling die zich in onze moderne tijd hoogstzelden voordoet: het voor het éérst uitvinden van het ronde wiel.

De inkoper die destijds de Traxx bestelde heeft kennelijk verzuimd te vragen: er zitten toch wel ronde wielen onder? Het zal hetzelfde licht zijn dat bij de aanschaf van al die Sprinters vergat te checken of er wel een wc in zit.

Een bizar feit kan ook alleen maar worden weergegeven met een woord dat niet bestaat: onrond. Zie ook: onvierkant. Al sinds de oude Grieken proberen wiskundigen een cirkel te ontwerpen waarvan de oppervlakte exact zo groot is als van een vierkant: bij de NS zitten ze nu wel heel dicht in de buurt.

Deze donkerste dagen van het jaar willen zich nog wel eens lenen voor enige somberheid. Gelukkig beschikken wij nu over deze in Oisterwijk uitgesproken belofte: ‘In december 2022 komt er een nieuwe intercity, goed afgeveerd en met ronde wielen’.

Met ronde wielen! Telkens als ik dit lees word ik er bijzonder vrolijk van. Het idee alleen al: ronde wielen!

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer