Tony Schrijft

Klikken

december 6, 2018 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column donderdag 6 december 2018

Klikken

Klikken is vanouds een heel vervelende en vooral ook zielige eigenschap. Bij ons op school zaten jongens die gemeen schopten en meisjes die krabden, maar die zullen later allemaal wel goed terecht zijn gekomen, in het bedrijfsleven of de politiek. Klikken was veel erger, want laf.

Daarom moet ik nogal wennen aan de oproep van minister Grapperhaus dat Brabanders in de ongelijke strijd tegen de drugsmafia meer moeten klikken. ‘Het verhogen van de meldingsbereidheid’ heet dat in nette stropdassentaal. Het gaat om het erbij lappen van de buurman.

Van landen waar ze graag klikken moeten wij niets hebben. Het zijn de dictaturen van de angst, van de klop op de deur na het invallen van de duisternis. De oude DDR. De mafiose hielenlikkers rond Poetin. Nederlandse Turken die een landgenoot aan wie ze de pest hebben aangeven als hij op vakantie is in Turkije. Waarna hij lekker verdwijnt in de kerkers van Erdogan. Dat soort werk.

Toch zijn er kennelijk onaangename eigenschappen voor nodig om maatschappelijke wantoestanden op te ruimen. Dus: anoniem bellen met de hand voor de mond als je ergens een drugslab vermoedt. De aannemelijkheid van dat klikken wordt echter weer bemoeilijkt door een oude wijsheid van de voormalige Brabantse hoofdofficier van justitie, Nicole Zandee die ‘de mentaliteit van de Brabantse burger’ kwalificeerde ‘als een groot maatschappelijk probleem’. Want: ‘Er wordt niet geklikt, men pikt graag een graantje mee en belt niet met de politie’. Ik heb dat steeds een onevenwichtig citaat gevonden omdat ‘graag een graantje meepikken’ van een heel andere orde is dan ‘niet klikken’. Wie dat graantje meepikt is ook een boef, wie niet klikt heeft last van zijn fatsoen.

Bij klikken hoor je een vervelend gevoel te houden. Soms is het even niet anders.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer