Tony Schrijft

Kerstkaars

december 22, 2018 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column zaterdag 22 december 2018

Kerstkaars

Je mag steeds minder en er loeren steeds meer gevaren. Al een paar jaar trekken wij thuis na het uitpakken van een nieuw apparaat de plastic zak niet meer over ons hoofd nu Philips en de anderen dit zo nadrukkelijk afraden. Omdat de gebruiksaanwijzing daar heel duidelijk over is dompelen we onze broodrooster niet in een emmer water terwijl hij nog aanstaat.

Aan gasten presenteren wij geen vaatwastabletten meer als aperitief sinds op de verpakking staat dat je ze helemaal nooit mag eten. ‘Gebruik de föhn alleen waarvoor hij bedoeld is’, ook weer zoiets.

Van bevriende zijde kregen wij, vooruitlopend op het kerstfeest, een mooie kerstkaars met maar liefst drie pitten. Toen wij hem op een feestelijk moment wilden aansteken sloegen de zenuwen toe: op de kaars staan maar liefst 14 (veertien!) pictogrammen wat je allemaal niet met die kaars mag doen. Omdat die plaatjes nogal priegelig zijn en niet allemaal even duidelijk in hun boodschap en vermaningen, heb ik de website van Bolsius geraadpleegd. Daarop staan 32 beangstigende noodlottigheden. Je weet niet half hoeveel ellende je met een kaars kunt aanrichten. Niet met water doven (spettert!), niet onder een gordijn (huis brandt tot de grond toe af), etc. Een simpele kerstwens met wat vrede en hulsttakje kan er niet meer bij.

Is dit een aanwijzing voor een steeds verdere verkleutering van de samenleving? Wellicht, maar het komt vooral door de assertieve burger die meteen de schadeadvocaat belt als de kaars omvalt. Daarom wordt een winkelvloer pas gedweild nadat er grote waarschuwingsborden zijn geplaatst.

Genoeglijker wordt het er allemaal niet door. Overigens moet je vooral ook die strook met verboden tijdig van de kaars halen. Anders ontstaat brand doordat alle waarschuwingen beginnen te schroeien.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer