Tony Schrijft

Het slot van 2018

december 29, 2018 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column zaterdag 29 december 2018

Slot van 2018

Deze dagen na Kerstmis zijn het kliekje van onze kalender. Het jaar is klaar, maar er is een restje dat nog even op moet.

De betrekkelijkheid van alles wil dan nog wel eens wat opspelen. Een heel geschikte plek daarvoor is het bankje tegenover de ingang van het voetbalveld van de Pleinse Boys. Dat ligt midden in het heerlijke natuurgebied benoorden Sint Michelsgelstel. ‘Plein’ heet het hier vanouds, terwijl het niets gemeen heeft met een bedrijvig plein. Het is een kruispunt van vier zandwegen, die allen ergens vandaan komen en ergens heengaan, maar eigenlijk doet dat er niet toe. Hier heerst rimpelloze tijdloosheid: het voorrecht van de wandelaar.

Precies ook de plek voor een voetbalclub die niet meedoet aan de harde competitie maar alleen speelt voor de lol. De Pleinse Boys zijn op 27 november 1970 opgericht in de keuken van Wim Groenendaal en zo is het altijd gebleven. Op dat bankje heb ik wel eens naar zo’n wedstrijd gekeken: beperkte conditie, veel zweet, veel gelach. En tegen het eind kwamen vrouwen en kinderen met kratjes bier.

Wat me hier vooral fascineert is het ijzeren toegangshek. De naburige smid heeft onmiskenbaar zijn best gedaan op de naam ‘Pleinse Boys’ en ‘1970’. Aan beide zijden van deze niet geringe poort staat een hekje van een meter of wat, daarnaast kun je zo het veld op lopen. Toch zit er al vele jaren op die toegangspoort een stevig hangslot, uitsluitend te openen op voetbaldagen.

Zittend op dat bankje kijk ik altijd heel tevreden naar dat volstrekt nutteloze hangslot. Een echt hek in de lege ruimte, maar toch gaat het steeds keurig op slot. Het heeft geen zin en dat is juist het mooie. Het vertederende hangslot van de Pleinse Boys is het symbool van 2018: heel veel loos gedoe, waar je maar het beste gewoon omheen kon lopen.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer