Tony Schrijft

Die Johan

december 1, 2018 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column zaterdag 1 december 2018

Die Johan

Nu de beroepsprovocateur Johan Derksen steeds beroemder wordt door alles en iedereen op te fokken, denk ik wel vaak eens: ooit heb ik toch met iemand gewerkt die ook Johan Derksen heette. Maar ik kan me totaal niet zo’n stuk sjagrijn herinneren met van die treurige ogen.

Navraag leert dat hij, de enige echte Johan Derksen dus, en ik toch samen op de redactie van het Nieuwsblad van het Noorden in Groningen hebben gezeten. Dat was rond 1976; alleen de alleroudste lezers weten dat Joop den Uyl toen premier was.

Maar wat ik nu terug heb gevonden! Een reclamefolder van de krant uit die jaren, waar wij broederlijk in staan: ‘zij schrijven voor u’. Op de foto zien wij de Johan Derksen die ik me herinner: een vriendelijke, bijna keurige jongen, met een open oogopslag zonder de geringste gekweldheid. Er speelt zelfs een zachtmoedig lachje rond zijn mond. Ik had toen langer haar dan hij, dus ook op dat punt zijn wij nogal uit elkaar gegroeid.

Hij was, lees ik nu in oude interviews met hem, opgelucht dat hij de stadsredactie kon verruilen voor Voetbal International, hij vond het er geestdodend en saai. Hij moest zich daar vooral bezig houden met feiten en wellicht lag hem dat toen al niet zo.

Wat kan er in veertig jaar toch veel worden aangericht. Syp Wynia werkte er toen ook: vrolijke jongen voor wie de wereld niet links genoeg kon zijn. Nu is hij een van de meest conservatieve en verongelijkte redacteuren van Elsevier.

Als ik die onbevangen Johan van de stadsredactie nu zo bezig zien met die maniertjes, die relletjes en al dat loze gedoe, dan denk ik wel eens: hebben wij hem destijds zo gepest dat hij nu zoveel moet afreageren? Maar op die oude foto ziet hij er juist heel rustig en opgeruimd uit. Bijna, je houdt het allemaal niet voor mogelijk, een optimist.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer