Tony Schrijft

Trouwen

november 22, 2018 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column donderdag 22 november 2018

Trouwen

Ieder geloof heeft eigenaardigheden waarover een ontspannen buitenstaander zich kan blijven verbazen. Bij katholieken is dat de curiositeit dat priesters niet mogen trouwen. Tot na de oorlog verloren in Nederland vrouwen die gingen trouwen meteen hun baan, want zij hoorden bij het aanrecht en de tobbe. Nu zijn priesters de laatste beroepsgroep waar een man geen vrouw mag bekennen, zoals de bijbel het omzichtig omschrijft.

Een deskundige in deze wonderlijke materie is Patrick Kuis. Hij was een graag geziene priester in Den Bosch en later in Oss. Hij werd verliefd, wat buiten de kerk als een natuurlijke ontwikkeling wordt gezien, en moest toen weg. De kapelaan heeft vandaag een papadag: zo zit de rk wereld niet in elkaar.

In het mooie kerkje op de Maasdijk in Bokhoven hield Patrick Kuis onlangs een lezing. Dan zul je denken dat hij als ervaringsdeskundige niet veel meer op heeft met dat knellende celibaat. Maar nee, als jonge vader verdedigde hij daar de aloude theorie dat een priester niet mag trouwen omdat je maar één heer kunt dienen (wat op zich al een wat ongemakkelijke typering is als je verliefd wordt op een vrouw). Het betekent: ‘Honderd procent voor de gemeenschap gaan of honderd procent voor het gezin’.

Priester zou dus het enige werk op gods aarde zijn waarbij je niet getrouwd kunt zijn omdat je dan teveel aan je hoofd hebt. Je kunt als getrouwd man bedrijven leiden, landen besturen en alles wat er verder te doen staat, je kunt trouwens ook een voortreffelijke dominee, rabbijn of imam zijn, maar kapelaan in de Sint Jan: dat gaat echt niet lukken.

Hij had ook kunnen zeggen: ik ben gelukkig getrouwd, ik ben daar een stuk van opgeknapt en ik zou nog steeds een prima priester zijn. Moge dan het applaus opklinken tot in de hoogste gewelven.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer