Tony Schrijft

Schaamte

november 3, 2018 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column zaterdag 3 novemner 2018

Schaamte

Gelukkig woon ik niet in Vught. Wij hebben daar een aantal vrienden; uit coulance en mededogen bel ik maar even niet, ook om pijnlijke stiltes te vermijden. Want ik zou me als Vughtenaar toch wel heel erg schamen dat de rechter er aan te pas moest komen om dit houthakkersdorp weer enig fatsoen bij te brengen.

Bestuursrechter Maarten Verhoeven (nu door Ikea iedereen je-en-jijt hebben zelfs edelachtbaren een voornaam) verbood begin deze week de gemeente Vught om de eerbiedwaardige beuk op het Maurickplein te kappen. Het werd daar in de rechtszaal een uitermate beschamende vertoning, vooral toen bleek dat een vernieuwde weg ook makkelijk met een bochtje om de prachtige boom kan worden aangelegd. Zo veranderde planologische noodzaak in boomvijandige moedwil en laag-bij-de-grondse kapdrift. Hakken met voorbedachte rade.

Fascinerend zinnetje in dit verband: ‘De werkzaamheden zijn al begonnen en zullen door de uitspraak van de rechter vertraging oplopen’. Dat is maar goed ook, maar deze averij wijst op gênante overmoed. Lekker beginnen, want die ellendige beuk krijgen we vast wel te pakken. Het valt me nog mee dat die beuk al niet omligt: het zou voorwaar niet de eerste keer zijn in ons natuurminnende gewest dat een wethouder te snel de houthakkers bestelde omdat hij het vonnis niet had gesnapt. Bestuurders die geen benul hebben van de waarde van majestueus geboomte zijn verder vaak ook niet al te snugger.

Het allertreurigste is natuurlijk dat in bestuurlijk Vught kennelijk niemand met voldoende overwicht rondloopt die aanvoelt dat je zo’n oude boom dus niet kapt.

De rechter was nog mild. Hij had ook kunnen vonnissen dat langs alle toegangswegen van Vught een groot verbodsbord komt: een kettingzaag, hakbijl mag ook, met een groot rood kruis erdoorheen.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer