Tony Schrijft

Schaal

november 1, 2018 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column donderdag 1 november 2018

Schaal

Veel bestuurlijke ruzies zijn in de krant nauwelijks te volgen omdat in alle herrie en tumult het werkelijke probleem nogal eens zoek raakt. In de Brabantse hoofdstad heerst nu al weken opwinding over het treurige geklungel rond het winterfeest, waardoor de beroemde nationale kerstboom van Joris Linssen ook de vernieling in is vergaderd. In zo’n geval rukken de betweters in drommen op: luidruchtige typen die precies weten hoe het wel gemoeten had. Maar door een tragische speling van het lot zijn zij niet de baas in de stad. Degenen die dat wel zijn hebben intussen baat bij veel dikke mist waarin zij zichzelf onzichtbaar weten te maken en kunnen ontkomen.

Ik ben altijd weer blij en dankbaar als een inmiddels onontwarbaar conflict te herleiden valt tot onbegrijpelijke maar niet minder vermakelijke pietluttigheden.

Een kennelijk mooi plan voor zo’n winterevenement is ten stadhuize ‘buiten behandeling gesteld’ (lees: in een diepe prullenbak geworpen) omdat de schaal van de plattegrond niet deugde. Die was getekend op de schaal 1: 200 terwijl dat 1: 300 had moeten zijn. Of andersom, zelfs dat is niet helemaal helder. Maar hoe dan ook: adembenemend. Je ziet die brave typen op het stadhuis al hoofdschuddend boven die foute plattegrond staan: geweldig voorstel, maar ja, de verkeerde schaal. ‘Als we die kant opgaan’ zucht de ene niettang. ‘Dan kiest straks iedereen zijn eigen schaal’ vult de andere paperclip aan.

De ordening in de samenleving wankelt. Er heerst dan ook grote opluchting als een Piet Carbon die de chef is van de afdeling, het plan ‘buiten behandeling stelt’.

En daar is gelukkig juffrouw Mieke al met de ochtendkoffie die des te beter smaakt nu de stad is behoed voor onbesuisde wanorde. ‘De verkeerde schaal! Hoe halen ze het in hun hoofd!’

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer