Tony Schrijft

Op de foto

november 13, 2018 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column dinsdag 13 november 2018

Op de foto

Gezagsdragers passen altijd op hun tellen als een journalist langskomt voor een interview. Eén onhandig citaat blijft jaren aan je kleven. Daarom zit er meestal een oplettende hoveling bij die meteen ingrijpt na een wat ongelukkig antwoord: ‘Hij bedoelt…’.

Als het interview op zijn eind loopt treedt de fotograaf binnen. De foto, daar hebben autoriteiten altijd wel zin in. Vooral als het lukt een doeltreffende mengeling uit te stralen van innemende toegankelijkheid en besluitvaardige doortastendheid. De praktijk leert echter dat het verstandig is voor de foto nerveuzer te zijn dan voor dat hele interview. Straalt de geïnterviewde arrogantie uit of loomheid of misplaatste heroïek, dan blijft dat beeld langer hangen dan welk citaat ook.

Gefascineerd heb ik een tijdje gekeken naar de foto van de Brabantse commissaris van de koning en de burgemeesters van de vijf grootste steden die samen de criminaliteit bestrijden. In gesloten formatie lopen ze op de fotograaf af. Ze kijken vrolijk, bijna olijk, maar zeker ook strijdlustig. Hier trekt de voorste linie van de Brabantse bestuurlijke macht ten strijde. Vijf mannen in pakken, een vrouw in een mooie rode jurk. Eentje zonder stropdas: die zal wel links zijn. Klopt: PvdA. Gemiddeld zijn deze koene strijders 56,5 jaar oud. Jong, zullen ze zelf zeggen. De foto deed me vooral denken aan het oprukken van een groep al even stoere typen in de klassieke western High Noon. Met in de hoofdrol de blankste actrice ooit: Grace Kelly.

Ga opzij, wij komen eraan’ laat de foto zien. Maar de tekst geeft aan dat de Brabantse onderwereld nog bij lange na niet is verslagen door dit dappere stel.

Mocht dat niet een beetje opschieten dan zullen we ons steeds deze foto herinneren: jullie waren als gezag toch onverslaanbaar?

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer