Tony Schrijft

Ongezond

november 27, 2018 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column dinsdag 27 november 2018O

ngezond

Steeds als onze overheid het beste met ons voor heeft, hangt het kleingeestige woord ‘betuttelen’ dreigend in de lucht. Volgens het Nationaal Preventieakkoord moet iedereen gezonder gaan leven. Het moet maar eens afgelopen zijn met al dat slempen, eten en vooral ook paffen. Niet zozeer omdat Den Haag betreurt dat wij er vroegtijdig aan doodgaan, want dat mag iedereen zelf weten. Die overdaad en aanverwante genotzucht kosten vooral handen vol zorggeld.

Het ongezonde leven wordt veelal ervaren als een onvervreemdbaar mensenrecht. Mag ik zelf bepalen hoe dik ik ben? Hijgende, zwaarlijvige, rood aanlopende tegenstanders van dat akkoord wekken de indruk dat wij binnenkort eerst Mark Rutte moeten bellen als we nog een glas wijn inschenken. Met ook nog een omfloerste smoes: het smaakt wel lekker, andere avonden drink ik minder en moet de boog altijd gespannen staan?

Betuttelen!’ kopte meteen De Telegraaf vol sjagrijn. Terwijl juist kranten die de laatste jaren veel lezers hebben verloren baat zouden kunnen hebben bij een zorgvuldiger consumptiepatroon onder de eigen aanhang.

Gaat het lukken met dat betuttelen? Altijd wel wat natuurlijk. Het plan barst van de goede voornemens, maar die moeten voor een belangrijk deel worden uitgevoerd door de producenten die veel verdienen aan de ongezondheid. Supermarkten zijn ook niet dol op waarschuwende teksten: koop dit vooral niet. Veel scholen hebben jarenlang goed geboerd met de eigen frisdrankautomaten.

In dit vrije land houden wij er ook niet zo van als de overheid van alles verbiedt. Daarom wordt vooral gekozen voor de makkelijkste oplossing: de ongezondheid flink duurder maken. Zo wordt ongezond leven een vorm van luxe die veel mensen zich niet meer kunnen veroorloven. En dat is toch ook wel weer asociaal.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer