Tony Schrijft

Het spruitje

november 24, 2018 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column zaterdag 24 november 2018

Het spruitje

Er is een tijd geweest dat je het beter niet kon vertellen als je thuis regelmatig spruitjes at. Spruitjes en vooral de lucht van spruitjes waren het toppunt van geborneerde burgerlijkheid. Een enigszins brede kijk op de samenleving verhield zich ongunstig tot het eten van spruitjes. Wie op de markt spruitjes kocht keek eerst goed om zich heen of er geen bekenden in de buurt waren. En ja, doe maar een papieren zak, liever niet in doorzichtig plastic.

Maar ineens staat het groot en openlijk in de krant: het spruitje breekt door in trendy kringen en is er sprake van een ware rehabilitatie. Niet zozeer omdat moderne mensen eindelijk in de gaten hebben dat het spruitje een niet te versmaden groente is. Nee, de nieuwe kijk op het spruitje komt overwaaien uit het verre Amerika, waar ze spruitjes in smoothies verwerken. Dat wordt hier dan gretig nageaapt. ‘Smoothie’ heeft ook een heel andere woordklank dan ‘spruitje’.

Om voor de hand liggende redenen heb ik er nooit ruchtbaarheid aangegeven. Maar in al die jaren dat het spruitje met de nek werd aangekeken zijn wij thuis gewoon spruitjes blijven eten. Heel goede vrienden wisten dat ook wel maar maakten er verder geen punt van.

Door het uit de kast komen van het spruitje worden nu ook allerlei deelaspecten van het spruitjes-eten algemener bespreekbaar. Bijvoorbeeld: snij je wel of niet bij het schoonmaken een kruisje in het stronkje? Dat is geen oud kerkelijk gebruik; toch wordt er verschillend over gedacht. Ik heb het even gegoogled: door het insnijden wordt de kooktijd korter. Dat is gunstig, want beetgaar is het spruitje op z’n best.

Zijn er nog meer groenten die uit hun maatschappelijk isolement moeten worden verlost? De koolraap! Het wachten is tot ze in Amerika ook de koolraap door de smoothie mixen.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer