Tony Schrijft

Gentiaan

november 10, 2018 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column zaterdag 10 november 2018

Gentiaan

Ach nee, wat zien wij nú toch weer? Temidden van alle harde nieuws en mondiale verwarring staat er ineens een foto in de krant van een leuke vlinder op een feestelijke bloem. Met daaronder de vertederende tekst:’Het gentiaanblauwtje kan niet zonder de klokjesgentiaan’.

Deze openlijke liefdesverklaring is de illustratie bij een artikel waarin tevreden opwinding en diepe bezorgdheid elkaar afwisselen. Het gaat om de uitspraak van het Europese Hof van Justitie over stikstof. Voor boeren een groot probleem, voor milieuvrienden een blije dag. Want door die stikstof overwoekert het meedogenloos wrede pijpestrootje al jaren de heidevelden en krijgen weinig subtiele veroveraars als de braam en de brandnetel alle ruimte. Dat gaat niet alleen ten koste van de heidevelden die nog maar zelden helemaal paars zien. Al die stikstof doodt ook teergevoelige plantjes als de klokjesgentiaan, waar het gentiaanblauwtje, volkomen terecht natuurlijk, zo verrukt van is.

Wordt ons leven leger en minder waardevol als op zekere dag nergens meer een gentiaanblauwtje op een klokjesgentiaan zit? Ook daarover zal wel weer verschillend worden gedacht.

Met vlindervrienden ben ik eens in de blauwgraslanden bij de Moerputten ten westen van Den Bosch wezen speuren naar het gentiaanblauwtje. Niet te verwarren met het ook heel fraaie pimpernelblauwtje. In dat schrale natte grasland gedijt de klokjesgentiaan. Maar ook dierbare vogels als de waterral, de blauwborst en niet te vergeten de zomertaling.

Telkens als wij een gentiaanblauwtje zagen juichten wij, zachtjes maar heel gemeend. Wie ooit een gentiaanblauwtje op een klokjesgentiaan heeft zien zitten weet het zeker: dit vlindertje is een symbool van omzichtig omgaan met de natuur. Dus: bij het menselijk bestaan hoort de gentiaan.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer