Tony Schrijft

Een 4

november 17, 2018 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column zaterdag 17 november 2018

Een 4

Het bericht begon zo verheugend: er komt op alle middelbare scholen weer een rekentoets die meetelt bij het eindexamen. Want die verplichte rekentoets was overal afgeschaft. Met als toch wel zeer komische reden: de cijfers waren te laag. Ik kan me een serieus land voorstellen waarin ze dan eerst maar eens proberen hogere cijfers te halen. Hier schaffen we het dak af als het lekt.

Maar, en nu komt het, bij de nieuwe rekentoets ben je al spekkoper als je een 4 haalt.

Die 4 moet een tikfout zijn.

Het is werkelijk waar: de jeugd van Nederland, de hoop voor de toekomst, de generatie waarop wij verder moeten bouwen, mag van het kabinet heel tevreden zijn met een 4 voor rekenen. Vermoedelijk valt 3.6 dan ook nog binnen de succesmarge, zoals 5.6 in feite al een voldoende is.

Goed spellen is nog wel een serieus te nemen vak. Het is eigenlijk heel bijzonder dat het spellen, een woord foutloos opschrijven, de alternatieve jaren in de vorige eeuw heeft overleefd. Toen het heel populair was om te beweren: het gaat er niet om hoe je een woord spelt, het gaat erom wat je te zeggen hebt.

Een 4 is genoeg. Die geweldige prestatie hoeft pas in schooljaar 2020-2021 behaald te worden. Tot die tijd mag het onderwijs nog wat wennen aan deze ambiteuze doelstelling.

Gaat een land waarin een 4 voor rekenen tot algemene tevredenheid leidt, in versneld tempo ten gronde? Dat zal wel meevallen, we worden alleen gemiddeld iets onnozeler.

Het rekenkundig verval merk je nu al in de supermarkt: een kassière kijkt je verwilderd aan als je 10 euro 50 moet betalen en je een biljet van 20 euro geeft plus 50 cent, voor het gemak: ‘nee, doe dat maar niet’.

De sticker ‘Pinnen? Ja graag!’ op iedere kassa illustreert vooral ook de opluchting: gelukkig hoeft er niet meer gerekend te worden.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer