Tony Schrijft

Demonstratie

november 15, 2018 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column donderdag 15 november 2018

Demonstratie

Iedereen heeft zo zijn eigen prioriteiten in het leven. Ik was op weg naar een verjaardagsfeestje en kwam op het natte en winderige perron twee bekenden tegen. Helaas stelde ik twee verkeerde vragen.

De eerste: Gaan jullie iets leuks doen?

Iets leuks? Ze gingen naar Amsterdam om te demonstreren.

Waar tegen?, vroeg ik, wat al helemaal niet duidt op een intense maatschappelijke betrokkenheid. Wel strenge stukjes schrijven, maar niet eens weten dat er in Amsterdam een demonstratie was gepland.

Tegen het hele sociale beleid’ legden ze begripvol uit. Ze zouden starten op de Dam en hoopten op strijdbare wijze het Museumplein te halen.

Zou Rutte er wel van weten?’ mijmerde ik in de trein, waar overigens geen revolutionaire stemming heerste. Vooral veel stevig ingepakte echtparen die ondanks de venijnige herfst gezellig gingen winkelen in een nabije stad.

Weer thuisgekomen zette ik verwachtingsvol Het Journaal aan: de demonstratie ‘voor een socialer Nederland’ kreeg slechts een haastig flitsje, meer niet. Al googlend bleken er toch duizenden demonstranten te zijn geweest, met spandoeken tegen het flexwerken, tegen de AOW-leeftijd, tegen het onverhoeds sluiten van ziekenhuizen. En ook nog een beetje tegen het afschaffen van de dividendbelasting, maar die terechte boosheid ligt alweer achter ons.

Al kijkend werd ik bevangen door bewondering. Dat er nog steeds mensen zijn die op een winderige herfstmiddag de trein naar Amsterdam nemen om te hoop te lopen voor ‘een socialer Nederland’. Ook wel wetend dat het behalve koude handen bar weinig oplevert en er geen siddering door het Binnenhof zal gaan.

Gelukkig zijn er nog mensen die het er niet bij laten zitten en onvermoeid een spandoek op panlatten spijkeren. Ik miste nog de tekst: ‘Tegen onverschilligheid’.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer