Tony Schrijft

Vluchtgedrag

oktober 27, 2018 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column zaterdag 27 oktober 2018

Vluchtgedrag

Omdat het leven voor een deel uit toeval bestaat, zou ik op dit moment ook fabrikant kunnen zijn van wattenstaafjes, roerstokjes of rietjes. Had ik dan, in het nauw gedreven, hetzelfde laffe vluchtgedrag vertoond nu allerlei plastic troep door Europa wordt verboden? Hoewel ik als zoon van nijvere middenstanders het geruststellende gerinkel van de kassabel ken, hoop ik oprecht van niet. Maar enig eigenbelang speelt in ieders leven een vrij natuurlijke rol.

Zo vindt de directeur Erwin van Limpt van Haval Disposables in Gemert (rotzooi klinkt in het Engels altijd duurder) het ‘hysterisch en overtrokken’ dat roerstaafjes en plastic bestek op de zwarte lijst komen. Want dat de wereld dichtslibt met plastic afval komt niet door hem, maar door de gebruikers, ‘we hebben een gedragsprobleem’. Kennelijk niet bij hem zelf, maar wel bij al zijn klanten die met wegwerpartikelen doen zoals ze heten: wegwerpen.

Het is de ik-ga-er-niet-over-krompraat die je als fabrikant kennelijk ergens op een cursus kunt leren. De Amerikaanse wapenhandelaren redeneren namelijk net zo: ‘Geweren schieten niet, want dat doen mensen’.

Nog zo’n universeel denker is Joan Hanegraaf, eigenaar van Oerlemans Plastics in Genderen. Net als xtc komt al die plastic ellende kennelijk ook uit ons eigen Brabant. Hij vraagt zich af waarom de milieudiscussie vooral over plastic gaat, en niet over glas, blik, papier en hout. Het antwoord weet hij zelf natuurlijk ook wel, de wereldzeeën raken verstikt door plastic.

Het is jammer als je fors hebt geïnvesteerd in een geheel automatische plasticwattenstaafjesmachine. Het is wel je eigen verantwoordelijkheid. Je kon natuurlijk ook al heel lang weten dat het misloopt. Al die plastic troep moet eerst worden gemaakt vóór de gebruiker ermee kan vervuilen.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer