Tony Schrijft

Vilein

oktober 18, 2018 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column donderdag 18 oktober 2018

Vilein

Sinds hij in de lente van 2016 werd gepasseerd toen er in Den Bosch een nieuwe bisschop moest komen, was het aangenaam stil rond de orthodoxe hulpbisschop Rob Mutsaerts. Zijn behoudzuchtige, intolerante praatjes moest hij kennelijk voor zich houden, nu zijn nieuwe baas, bisschop De Korte, de boel ging opfrissen en de oude kerkelijke meuk afstofte.

Omdat wij niets meer van hem vernamen, vermoedde ik dat Mutsaerts goed was opgeborgen in een ver en afgelegen klooster, maar ineens blijkt hij nog springlevend.

In alle terechte woede over het wijdverbreide misbruik in de kerk ziet hij een onvermoede kans aan zijn come-back te werken. Hij kwam in de krant omdat hij weigert naar een bisschopssynode in Rome te gaan, want hij vertrouwt de paus niet meer. Dat komt door een brief van aartsbisschop Carlo Maria Viganó. Die beschuldigt de paus ervan dat hij al in 2013 wist van het schandelijke misbruik door de Amerikaanse kardinaal Theodore McCarrick, maar dit heeft weggemoffeld.

Dat komt me heel goed uit, moet Mutsaerts hebben gedacht want die Viganó is van hetzelfde oude hout gesneden als hij zelf. Vrij algemeen wordt aangenomen dat de Viganó’s en Mutsaertsen bezig zijn met een vileine coup tegen de in hun ogen veel te progressieve paus. En daarvoor het misbruikschandaal op eigen wijze misbruiken.

De Bosche hulpbisschop zegt nu met een vroom gezicht dat hij op ethische gronden niet naar Rome gaat. Ik geloof er helemaal niets van dat dit de echte reden is. Hij zit vanuit zijn zegenrijke anonimiteit lekker wat te stoken nu zijn antieke denkbeelden aan de verliezende hand zijn.

Zo zijn we getuige van het achterhoedegevecht van een sneue prelaat. Mutsaerts behoort tot de mensen die altijd bidden met de handen voor hun ogen om de werkelijkheid niet te hoeven zien.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer