Tony Schrijft

Varkenswake

oktober 30, 2018 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column donderdag 30 oktober 2018

Varkenswake

Zondagmorgen, het liep tegen kerktijd, hoorden wij buiten nogal wat getrippel en ook veel geknor. Een kudde varkens trok voorbij met zwarte rouwstrikjes aan de krulstaarten. De beren voorop, erachter zeugen met betraande oogjes en veel speelse biggen. De processie was kennelijk op weg naar de gedenkdienst in Heusden ter ere (echt waar!) van de varkens die bij een grote brand waren omgekomen.

Het is zo’n bericht in de krant na lezing waarvan ik een tijdje wazig voor me uitkijk, overigens zonder veel te zien. Een brand zoals in Heusden bij Asten waardoor 4000 varkens sterven is vreselijk. Het is ook een aanklacht tegen de massale veehouderij. Maar zondag was er een heuse varkenswake. Inclusief alle aspecten van een sacrale eredienst. Hetty van Wijk van de Dierenrechtenorganisatie Burning Souls (brandende zielen, dus): ‘We leggen bloemen, houden een minuut stilte, houden toespraken en dragen gedichten voor’.

De varkenswake. Gedichten voor knor, ‘hij droeg zijn lot zonder gemor’. Bloemen met naar ik aanneem een rouwlint: Voor altijd je Hetty. Toespraken vol woorden over ‘te kort geleefd’. Een minuten stilte zelfs.

Is er ergens een waarneembare grens tussen oprechte strijd tegen dierenleed en enge aanstellerij? Dat grote mensen een grafzerkje voor hun dode kat maken, nou ja. Maar voor varkens een ritueel beleggen alsof er mensen zijn omgekomen: het zal de vervolgstap zijn in de vermenselijking van dieren die begon met de modeboetieks voor de woef, ook gespecialiseerd in snoezige hondenpantoffeltjes. Een voortschrijdende verdwazing die nu in Heusden leidde tot de wake voor dode varkens.

Dit lichtvoetig omspringen met de traditie van één minuut stilte is in hoge mate ergerniswekkend. Die ene minuut stilte hoort bij betreurde mensen, niet bij varkens.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer