Tony Schrijft

Gezichten

oktober 2, 2018 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column dinsdag 2 oktober 2018

Gezichten

Het lijkt alsof in Nederland alles openbaar is en we eigenlijk al veel te veel van elkaar weten. Dat komt vooral door het gekletsmeier op de sociale media. Bij veel wat in de krant staat ken ik geen gezicht. Zo heb ik nog nooit een scheefhuurder gezien terwijl er met een gemak over wordt geschreven alsof wij allemaal wel weten over wie we het hebben. Iemand die een heksenjacht opent op internet: je leest het vaak, maar hoe ziet zo iemand eruit? En wie kent er een inbreker? Misschien mensen die er eentje in de familie hebben. Maar dat gaat nog vaak in codetaal. In de supermarkt hoorde ik een keer een vrouw aan een bekende vragen: Is Kees als op vakantie? Nee, antwoordde de aangesprokene, ‘hij heeft voorwaardelijk gekregen’. Eind vorige week was het helemaal raak. Op onze website verscheen een schimmig filmpje van een bewakingscamera waarop je ziet hoe drie mannen heel dure fietsen uit een speciaalzaak jatten. Met een mijnlamp op hun hoofd rennen ze in en uit: zo gaat dat dus. Eigenlijk helemaal niet zo moeilijk.

Een dag later stond Nieky Holzken in de krant die op internet een heksenjacht opende op dwazen die zogeheten grappen hadden gemaakt na het bakfietsdrama in Oss. De haatzaaier keek kwaad. Het leek me een wat enge man; dat zat er ook wel in.

Weer een dag later: een echtpaar op de foto dat scheef woont, dus in een te goedkoop huurhuis. Zo zien scheefhuurders er dus uit: een heel gewoon echtpaar, ik zou ze op straat meteen goede dag zeggen. Omdat hun salaris was gestegen huren ze nu scheef. Er was verder niets aan hen te zien. Ze hadden ook geen balkje voor hun ogen.

Nu wij de fietsendief, de haatzaaier en de scheefwoner kennen, wil ik graag een foto van een verschijnsel dat bijna iedere dag in de krant staat: de gewone, normale Nederlander.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer