Tony Schrijft

Blokkeerfries

oktober 16, 2018 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column dinsdag 16 oktober 2018

Blokkeerfries

Mijn geboorteplaats, het Friese Joure, komt gelukkig zelden in het nieuws. Dat duidt op een vredige rust en op tal van andere nobele eigenschappen die je ieder geboortedorp zou willen toewensen.

Nu is het toch raak: op de snelweg bij Joure zijn de antizwartepietdemonstranten vorig jaar tegengehouden toen ze op weg waren naar de nationale Sinterklaasintocht in Dokkum. Als jongetjes zaten wij daar op de avond van de TT-race in de berm te kijken. Over de toen nog veel smallere snelweg scheurden de motorrijders naar huis, om ons te groeten soms alleen op het achterwiel. Jeugdig plezier, met ook toen al een vleugje heldenmoed. Maar nu was het daar ter plekke menens.

De dappere Friezen die de randstedelijke pretenties buiten hun harmonische gewest wilden houden, heten inmiddels blokkeerfriezen. Een ware geuzennaam. Dit moet eind december het woord van het jaar worden. Vorige week stonden ze voor de rechter wegens het stil leggen van het snelverkeer (op zichzelf al een milieuvriendelijke heldendaad) en het tegenhouden van de Amsterdamse antizwartepieters met wie wij-uit-Joure niet zoveel hebben.

De strafeisen waren ongekend hoog. Tegen initiatiefneemster Jenny Douwes, inmiddels de bekendste Friezin op Mata Hari na, zelfs drie maanden voorwaardelijk.

Graag wil ik die strenge officier van justitie wijzen op een essentiële verzachtende omstandigheid. Die blokkeerfriezen zijn geen enge, gevaarlijke of gemene oproerkraaiers. Ze willen alleen niet dat pedante randstedelingen even komen bepalen hoe je bij Joure over zwarte piet moet denken.

Daarom: niet alleen vrijspraak, natuurlijk, maar ook eerherstel. En volgend jaar een mooie zin in de troonrede. De koning spreekt: ‘Dat burgerlijke ongehoorzaamheid staat voor authentieke waarden bewezen de blokkeerfriezen’.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer