Tony Schrijft

Seconden

september 29, 2018 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column zaterdag 29 september

Seconden

AH to go is het jachtige, nerveuze broertje van Albert Heijn. Hij doet het vooral goed op stations. Alles is er aanzienlijk duurder dan in de gewone supermarkt, maar de rennende treinreiziger let niet op prijzen. Het gemak telt. Albert schilt zelfs je ochtendappeltje en snijdt die in partjes: dat mag iets kosten. Een litersfles bronwater is er goedkoper dan een halve liter, want wie gaat er nog op pad met een hele liter water?

Met het nieuwe Tap to go-pasje (in alle haast zijn ze daar ook het Nederlands aan het verleren) kun je nu alles zelf scannen en afrekenen via een app. Deze week meldde de Volkskrant blij dat het iemand is gelukt om met dat pasje in welgeteld 32 seconden een lekkere krentenbol, belegd met kaas te vinden, te pakken en te betalen. Maar volgens Heijn is dit slechts een tussenstand: twintig seconden moet echt haalbaar zijn.

Dit werpt de volgende vraag op: als het straks lukt om in twintig seconden een lekkere krentenbol, belegd met kaas, te vinden, te pakken en te betalen, heeft onze beschaving dan een beslissende stap gezet op de lange weg naar volmaakt geluk?

In feite is dit dezelfde discussie als toen de VVD ons land verrijkte met een maximum snelheid van 130 kilometer. De uiteindelijke tijdwinst is minimaal, je kunt in de uitgespaarde seconden nauwelijks een krentenbol, belegd met kaas halen bij AH to go. Toch werd de 130 kilometer door de blije rijders toegejuicht als een geweldige vooruitgang. In beide gevallen gaat het om iets ongrijpbaars: een ogenschijnlijk antwoord op haast.

Maar als deze luttele seconden winst zo wezenlijk blijken voor het menselijk welbevinden, dan zetten wij inderdaad een beslissende stap: geluk is meetbaar geworden.

Gaat het goed met je?’ ‘Ja prima, ik kocht vandaag mijn krentenbol in 18 seconden!’

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer