Tony Schrijft

Ons Yvon

september 18, 2018 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column dinsdag 18 september2018

Ons Yvon

Ook Yvon Jaspers, ons Yvon uit Boxtel, blijkt dus een gewiekste firma te zijn waar de kassabel de vrolijk loeiende koeien overstemt. Met als kop ‘Hoe onafhankelijk is Yvon Jaspers?’ onthulde Trouw eind vorige week dat het boerenidool al sinds 2015 ‘de koningin van de korrels is’. Ze sloot toen een contract met de veevoergigant For Farmers. In reclamespotjes van deze international zit ze in eenzelfde soort decor als bij haar KRO-NCRV programma Onze Boerderij. In al haar arcadische onbevangenheid blijkt ze aan een tafel in de grazige wei de politieke tegenhanger van boerenminister Carola Schouten. Met vragen als: ‘Hoe is het om alle regels te overleven?’.

Boer Jelle mag van Yvon klagen over ‘de vrachtwagen van links die overheid heet’. En ze knikt goedkeurend als boer Frans vindt dat je ‘beter met No Surrender te maken kunt hebben dan met de overheid’.

Dat is niet zo mooi van Yvon, dacht ik na het lezen van het stuk in Trouw. Maar getuigt juist mijn reactie van onnozelheid? De hele televisiewereld is vergeven van de commerciële belangen. Een populaire zanger blijkt in de praktijk vooral ook een luidruchtige brillenverkoper. Komt het door haar pure uitstraling van het fris gewassen Brabants bont dat het me toch tegenvalt dat Yvon Jaspers zich laat betalen door een veevoerfabriek? Wellicht. Maar de echte teleurstelling is dat zij namens For Farmers boeren laat ageren tegen een overheidsbeleid dat de uitputting van de aarde wil terugdringen. Ons Yvon is niet zozeer van het milieu, ons Yvon is van de omzet in zoveel mogelijk veevoer. Als de kringloopboer van Carola Schouten terrein wint, daalt de omzet van For Farmers. Yvon Jaspers wordt er voor betaald om dat te voorkomen.

Bij Boer Zoekt Vrouw denk je voortaan toch vooral ook: Yvon verkoopt korrels.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer