Tony Schrijft

Magneetslot

september 26, 2018 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column donderdag 27 september 2018

Magneetslot

Door berichten die de veiligheid in de samenleving moeten vergroten ga ik me meestal onveiliger voelen. Deze week is een experiment gestart waarvan je hoopt dat het aanstellerij is, maar kennelijk niet. Twaalf frietkotten in Tilburg, Hilvarenbeek en Oisterwijk hebben een heus magneetslot op de deur gekregen. Zodat de patatbakker de eens zo gastvrije deur op afstand kan openen. Gesubsidieerd door de rijksoverheid hebben deze Brabantse cafetaria’s nu de kwetsbare maatschappelijke status van juweliers: ook zij drukken op een knopje onder de toonbank als zij zeker weten dat er goed volk voor de deur staat.

Hoe zie je vanaf je frituurvet of iemand alleen maar komt voor frikandellen of het op je kassa heeft gemunt? Als iemand met een bivakmuts op aanbelt of een forse bruut met een honkbalknuppel, dan is de selectie vrij eenvoudig. Maar als bij de periodieke evalatie blijkt dat het magneetslot vooral ook wordt gebruikt om Marokkaanse jongetjes op scooters te weren, dan zitten we weldra in de discussie of de overheid etnische profilering moet bekostigen.

Eerst aanbellen als je een zakje patat wilt: de samenleving wordt er weer niet gezelliger op. Je pantseren tegen geweld dat steeds verder escaleert. Vooral ‘s avonds worden friettenten vaak overvallen. Tankstationhouders staan als het donker wordt veelal achter kogelvrij glas en begroeten je via een microfoontje. Ook goedenavond. Een volgende stap zal zijn dat je ook in cafetaria’s de frikandellen via zo’n schuiflaadje naar je toe moet halen. En de microfoonstem vraagt: wilt u mèt?

Het wachten is nu op de eerste ramkraak bij een beveiligde cafetaria. Dat magneetslot is vooral zo onheilspellend omdat tegen het geweld zelf kennelijk weinig te doen valt. Patatje oorlog krijgt een geheel nieuwe betekenis.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer