Tony Schrijft

Geloer

september 25, 2018 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column dinsdag 25 september 2018

Geloer

Als er ergens op straat een camera hangt heb ik onbedwingbare neiging er even naar te wuiven. Deze bijdrage aan de vriendelijkheid in de samenleving wordt in toenemende mate een drukke bezigheid. Het hangt er vol mee. Je leest vaak dat de eerzame burger die niets te verbergen heeft helemaal geen last heeft van al dat geloer. Als het via camera’s lukt om die twee Russen met hun dodelijke gif in Engeland bijna stap voor stap in beeld te brengen, vind ik het ook een mooi systeem. Maar ik word argwanend als de overheid opzichtig probeert ons uit te leggen dat het voor onze privacy allemaal niet zoveel voorstelt. Dat is natuurlijk echt onzin.

Een bericht waar je de trots van kunt aflezen beschrijft een nieuw systeem om de motorrijtuigbelasting te controleren. Dat gaat met camera’s boven wegen, aan flitspalen en op scanauto’s. Het heet ANPR-technologie. Kennelijk weten wij allemaal wat dit betekent, er staat geen uitleg bij. Menige krantenlezer zal zaterdag door het huis hebben geroepen: moet je kijken, ze gaan ANPR gebruiken. Maar weer googlen dus: het is de Engelse afkorting voor automatische nummerbordregistratie.

In het bericht staat trouwhartig dat het jaloersmakende systeem natuurlijk nergens anders voor mag worden gebruikt. Alleen maar om braaf te kijken of die autobelasting wel is betaald. En dan zucht ik: zeg dat nou niet. Want dit gaat weer fout. Bij een plofkraak of de ontvoering van een kind blijkt de vluchtauto heel prima te volgen via dat ANPR. Want het hangt er immers toch.

Ik vind dat allemaal ook niet zo erg. Maar als het de privacy betreft wil ik bij voorkeur niet in de maling worden genomen. Zeg nou zonder schroom dat die mooie camera’s overal voor dienen. Daar kun je dan voor of tegen zijn, we worden in ieder geval niet meer bedot.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer