Tony Schrijft

Fietsenmaker

september 22, 2018 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column zaterdag 22 september 2018

Fietsenmaker

Omdat het voorwiel van de fiets begon te slingeren ging ik naar de fietsenmaker: ‘Het wiel zit los’. Hij keek me aan met de blik van de vakman die een beetje moe wordt van zulke amateuristische diagnoses, maar dat niet te veel wil laten merken. Als zoon van een middenstander ben ik opgevoed in de omzichtige wereld van geveinsde dienstbaarheid. Die blik van de fietsenmaker snap ik daarom maar al te goed.

Hij draaide aan het wiel en zag meteen dat de lager stuk was. Het wiel was niet meer te redden. Betekende dat een nieuw wiel? ‘Ik heb misschien nog wel eentje liggen’, zei hij. Dat bleek het geval; ik betaalde een bescheiden bedrag. ‘Succes ermee’, zei hij ook nog. Op de fiets naar huis met een gebruikt maar stabiel voorwiel schaamde ik me dat ik soms naar die grote advertenties kijk van de internetfietswinkels. Zij gaan er met een aanzienlijk deel van de verkoop van e-bikes vandoor. Maar als er iets mee is, mag de plaatselijke fietsenmaker het oplossen.

Ik zou dat persoonlijk niet durven: met een kapotte internetfiets naar je vertrouwde fietsenmaker gaan. Maar de teloorgang van de middenstand wordt al decennialang begeleid met grenzenloze onbeschaamdheid. In melancholieke afscheidinterviews met de laatste dorpskruideniers was het een vaste treurnis: dorpsgenoten die een eind rijden om naar de supermarkt te gaan, rennen tegen zessen nog even naar binnen omdat ze de zwarte peper of de Maggi zijn vergeten.

Bijna de helft van de 2000 Nederlandse fietsenmakers gaat de komende jaren ten onder door het internetgeweld. Dat zal nog tot veel krokodillentranen leiden en tot veel onwaarachtige jammerklachten, maar ja, de moderne tijd is niet tegen te houden.

Terwijl het erom gaat dat mooie ouderwetse service achteloos wordt opgeofferd aan kortzichtig gewin.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer