Tony Schrijft

De varkensboer

september 15, 2018 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column zaterdag 15 september 2018

De varkensboer

Als je alles leest over de varkensboer bij de Kampinaheide, die tot woede van werkelijk iedereen 16.000 biggen wil gaan houden aan de rand van dat kwetsbare natuurgebied, dan denk je toch vooral: wat zou dat voor man zijn?

Daarvoor kunnen we heel goed terecht op de website van de CDA-afdeling Boxtel, Liempde en Lennisheuvel. Want megavarkenshouder Johan van Hal is er bestuurslid. Op de foto een goedlachse, contente man. Iemand waar je in het dorpscafé prima naast kunt staan. ‘Allemaal nog eentje van Johan?’

Op foto’s van linkse lokale politici is nog al eens sprake van een gekwelde blik waarin zich veel maatschappelijk onrecht weerspiegelt. Maar Johan van Hal straalt ontegenzeggelijk tevredenheid uit. Hij heeft zijn megastal bijna voor elkaar. Zwaaiend met een vergunning uit 2012 heeft hij tot nog toe alle processen gewonnen. Donderdag trapte de rechter nog even op de rem. Veel wijst erop dat de zeugen snel aan de bak kunnen om die 16.000 biggen te werpen.

Maar hoe voel je je als varkensboer te midden van alleen maar kwade mensen? Er zijn 21.319 handtekeningen opgehaald. De omwonenden willen het niet. De gemeente niet. De provincie niet. Alle natuurbeschermers die je maar kunt bedenken zijn hartstikke tegen, ondermeer omdat de stikstofvervuiling fataal zal zijn voor de heide. En toch gaat het via onnavolgbaar juridisch gewoel en gewroet allemaal gewoon door.

Waarom in hemelsnaam? Het antwoord staat keurig in het CDA-programma. ‘Op het gebied van veehouderij komt het CDA in de eerste plaats op voor de belangen van het gezins- en familiebedrijf.’ En: ‘Wij zijn niet tegen schaalvergroting als het maar op een duurzame manier gaat’.

Maar daar gaan juist al die processen over. En zo blijft in die visie het gezin de hoeksteen van de milieuvervuiling.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer