Tony Schrijft

De kerk uit

september 20, 2018 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column donderdag 20 september 2018

De kerk uit

De rooms-katholieke kerk in Nederland staat nu werkelijk op instorten: Albert Verlinde uit Cromvoirt is eruit gestapt. Kwam hij in zijn geweten steeds meer overhoop te liggen met het aloude gebod: gij zult niet roddelen of oudewijven? Zou kunnen. Maar hij is er uitgestapt omdat Jeroen Pauw hem vroeg of hij eigenlijk nog katholiek was. En toen heeft Albert, meldde De Telegraaf met een zekere dramatiek, ‘live de knoop doorgehakt’.

De impact van die zinsnede moeten wij zeker niet onderschatten. Bekende Nederlanders zijn op de tv tot alles bereid. Hun hele ziel en zaligheid gooien ze eruit, al hun getob, gefriemel en gekir willen ze maar al te graag delen met ons allemaal. Want alleen op die manier blijf je een Bekende Nederlander. Heb je besloten te scheiden, geen vis meer te eten, zelf een brood te bakken of de spijkerbroek vaarwel te zeggen: zorg dat je ermee bij Pauw of Twan komt. Gepest om je jeugdpuistjes: krop het niet op, op de televisie ermee.

Maar het is echt nieuw om live je geloof op te zeggen. VVD-er Klaas Dijkhoff begon er deze week mee. Vanwege het kindermisbruik? Nee, kardinaal Eijk had hem in een interview ‘kleinzielig’ genoemd. De tijd dat geloof iets met een innerlijke overtuiging te maken had, ligt achter ons. Beetje bekritiseerd door de kardinaal? Hup, de kerk uit. Toen Dijkhoff bij Pauw ter sprake kwam, volgde meteen Albert Verlinde: ‘live de knoop doorgehakt’. Dit wordt dus een trend. Patty Brard, Patricia Paaij, Beau, Joling, Gordon, kortom dat hele dweepzieke circus blijkt de komende tijd niet alleen katholiek te zijn maar er ook live uit te stappen.

Dan komt er ongetwijfeld een golfje ijdeltuiten dat, ook weer live en na veel innerlijk geworstel toch in de kerk blijft. Wat ook nog kan: je op tv opnieuw laten dopen. Live!

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer