Tony Schrijft

De echte postbode

september 8, 2018 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column zaterdag 8 september

De echte postbodes

Het is van een mooie symboliek: na 41 jaar post bezorgen in het buitengebied van Uden trok Ton van der Palen voor zijn laatste ronde zijn zwarte PTT-pak uit 1977 weer aan. Wat kunnen wij hiervan leren? In ieder geval dat hij in al die jaren geen gram is aangekomen. Op de foto onder de ereboog met ‘Ton bedankt’ knelt het kostuum nergens. Maar het illustreert ook hoe de authentieke postbode een voornaam uniform droeg, met pet. Daar zijn nu die niksige hesjes voor in de plaats gekomen: de neergang van een achtenswaardig beroep met een grote sociale betekenis tot een bijbaantje voor een habbekrats.

Op zijn laatste werkdag maakte Ton van der Palen een ware ereronde langs zijn vaste route. Veel mensen hadden uit dank hun brievenbus vrolijk versierd. En zoals altijd dronk hij natuurlijk koffie ‘met wat klets’ bij de familie van Grunsven, Raktweg 4. Bij geboortes bezorgde hij een zelf gemaakt felicitatiekaartje, bij een overlijden kwam hij persoonlijk condoleren. En hij heeft eens voor al zijn 356 adressen een kerstkaart in elkaar geknutseld met voor iedereen een foto van de eigen brievenbus erop. Alleen dat al ontroert in kille tijden. Het is de ware warmte van de betrokken samenleving die in hoog tempo aan het verdwijnen is.

De echte postbode sterft uit. Ook ik werk daar aan mee door bijna nooit meer iets op de post te doen. Duizenden postbodes zijn de afgelopen jaren ontslagen, het is een wonder dat Ton van der Palen zijn pensioen haalt onder een ereboog. Hoewel ‘weer zo’n nieuwe Pipo als baas’ zijn vaste route de laatste weken nog veranderde. Harteloosheid en geen benul van traditie verpakt als eigentijds management.

Dat het bezorgen van post uit de tijd raakt is onvermijdelijk. Maar waarom zijn veel van die Pipo’s tegenwoordig zo bruut en onbehouwen?

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer