Tony Schrijft

Boerenwijsheid

september 11, 2018 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column dinsdag 11 september

Boerenwijsheid

Op het perron zag ik een reclame van de Aldi met een wel heel erg smerige foto: de onsmakelijke uitvergroting van een pond gehakt voor 1.75. Ik ben geen vegetariër maar staande voor zo’n billboard zou je het ter plekke worden. Niet alleen omdat het vlees in zo’n reclame heel rood wordt gefotografeerd en eruit ziet als een doodgereden egel. Of een geplette, opengereten haas. Maar ook omdat je door die kiloknallerprijs weet, of zeker kunt weten, dat alles fout is aan die zo trots gepresenteerde aanbieding.

Terwijl ik me afwendde van de smurrie had ik twee primaire reacties. Eerst gadverdarrie en vervolgens: Carola Schouten.

Minister Carola Schouten roept iets bij me op wat me bijvoorbeeld bij premier Rutte echt nooit te binnenschiet. Het vermoeden dat ze deugt en eerlijk is. Is het de arcadische puurheid van de boerendochter die mij vertedert, de warme geborgenheid van de koeienstal? Ik sluit dat als neveneffect niet uit, maar ik mag haar vooral omdat zij opkomt voor de boeren maar hen tegelijkertijd de wacht aanzegt door niet om de werkelijkheid heen te praten. Daarom pleit ze nu voor kringlooplandbouw, ‘we gaan een beetje naar de ouderwetse boerenwijsheid’. Respect voor het milieu, een eind maken aan het uitputten van de bodem. In de zaterdagkrant sprak ze niet alleen de boeren vermanend toe, maar ook ons, consumenten: ‘Zijn wij bereid om een prijs te betalen waardoor boeren en tuinders hun werk kunnen doen?’

Dat lukt natuurlijk nooit als we naar de Aldi rennen voor een pond gehakt van 1.75 en die afstotende foto gemakshalve maar even vergeten. Kritiek op boeren hebben en intussen lekker een plofkip oppeuzelen gaan ook niet samen.

Laat Aldi over al die smerige billboards een berouwvolle stícker plakken: ‘Wij schamen ons voor deze aanbieding. Sorry!’

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer