Tony Schrijft

Op klompen

mei 8, 2018 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column dinsdag 8 mei 2018

Op klompen

In de Meijerij met zijn rijke klompengeschiedenis zijn ze al een tijdje bezig met een Brabantse klompenbeleefroute. Ook alweer zo’n fascinerend woord als resultaat van vele uren gesubsidieerd vergaderen. Als ik uit solidariteit met dit hartelijke initiatief probeer de klomp opnieuw te beleven, denk ik vooral aan de lagere schooljaren toen iedereen op klompen liep. Met in de klomp een klompsok van dun zwart leer, waarop je uitstekend kon glijden in de granieten schoolgangen. Menig verschil van inzicht in ons dorp is beslecht door iemand met een klomp op zijn hoofd te slaan. Daar is nu Facebook voor in de plaats gekomen.

Een paar nieuwe klompen was steeds weer een hoogtepunt in een toch al gelukkig jongensleven. Wij kochten ze bij de firma Brattinga even verderop in de straat. Toen ik net het woord ‘klompsok’ wilde checken op Google kwam ik meteen terecht, je houdt het allemaal niet voor mogelijk, op een website van onze Brattinga. Kennelijk nu ook landelijk doorgebroken op het gebied van klompsokken. Wat zou de oude Brattinga je meewarig hebben aangekeken als je in zijn klompenwinkel een halve eeuw geleden was begonnen over een ‘klompenbeleefroute’.

In april was het ook nog De Maand Van De Klomp: ik heb er werkelijk niemand over gehoord. Maar ter afsluiting was er in het klompendorp Liempde een klompenwandeling. Klompenbelever Arnold van den Broek vertelde dat klompenmakers met hun resthout de kachel stookten. Behalve op maandag, want…, en hier pauzeerde de klompenbelever even, waarna blijkens het krantenverslag zijn Brabantse gehoor in koor riep: ‘want maandag was wasdag en hing de was buiten’.

Zo ontstaat als je over klompen praat een grote saamhorigheid. Ontroerend zinnetje straks in de Troonrede: ‘Sinds wij de klomp beter zijn gaan beleven…’

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer