Tony Schrijft

Betalen

mei 17, 2018 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column donderdag 17 mei 2018

Betalen

Zou het toch kunnen wrikken? Namelijk de populaire opvatting dat de overheid zich niet met ons dient te bemoeien maar wel alles voor ons moet betalen.

De Biesbosch overweegt toegangskaartjes in te voeren. In het weidse natuurgebied moet van alles onderhouden worden, en er is steeds minder subsidie. Onze verslaggever zag er de toeriste Anneke op een mooi bankje zitten en informeerde of zij voor het prachtige uitzicht zou willen betalen. Het trof: Anneke bleek de gemiddelde Nederlander. Want ze zei: ‘Nou, ik denk het niet. Dan zouden we als echte Hollanders gewoon doorrijden. Een kaartje kopen? Dat voelt zó raar. Het hoort niet bij elkaar, een kaartje kopen en de natuur’.

Maar de boswachter wordt er ‘platgebeld als we het gras niet tijdig hebben gemaaid bij een strandje’.

Wij thuis hebben een paar jaar meegedaan met een groep die de nabije natuur introk om met een grijpertje alle troep op te ruimen die de gemiddelde Nederlander achterlaat. Wij werden door passanten volop gehuldigd met ‘Goed zo!’. Ik ging er apart even voor staan, want zoveel eerbetoon valt je niet vaak ten deel. En zeker niet als je stukjes in de krant schrijft. Maar er waren ook mensen die riepen: ‘Dat moet de gemeente doen!’.

Nog zoiets: in dit land loopt het regenwater steeds lastiger weg. Ondanks dringende oproepen de tuin vooral groen te houden zijn de meeste hoveniers stratenmakers geworden. Intussen vinden de meeste burgers dat de overheid het waterprobleem moet oplossen, ze hebben er zelf geen stuiver voor over.

Daarom zegt de echte Hollandse Anneke op haar bankje dat ze liever gewoon doorrijdt dan een kaartje koopt voor de Biesbosch. Het is niet alleen de zuinigheid. Er zit ook altijd de Hollandse angst bij dat anderen stiekem niet betalen en je dus eigenlijk een loser bent.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer