Tony Schrijft

Stille dassen

maart 10, 2018 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column zatedag 10 maart 2018

Stille dassen

Het is alweer even geleden dat ik samen met boswachter Frans Kapteijns vele uren onder een struik in de Loonse en Drunense duinen heb gelegen in de hoop een echte das te zien. Hoewel ik toch altijd heel opbouwend en meelevend schrijf over die prachtige beesten, kwamen ze ons niet begroeten. De schemer viel, een reebok mopperde dat wij in de weg lagen en toen gaven we het maar op.

Ditmaal heeft de Dassenwerkgroep mij uitgenodigd voor een dassentocht vanaf De Drie Linden in Giersbergen. Terwijl ik in de nog wat aarzelende ochtendzon sta te wachten op de dassenvrienden André, Bas en Bert trekken al veel gepensioneerde wandelaars de natuur in. Monter voortstappend met hun Nordic-stokken. Aan hun vrolijke gesprekken te horen allemaal zeer goed gehumeurd. Grijs Brabant heeft er weer zin in vandaag.

Dassen zullen wij overdag niet zien maar hun aanwezigheid wel. Door de deskundige begeleiding is er van alles waar ik anders achteloos aan voorbij loop. Neusputjes: hier hebben dassen naar larven gezocht. Dassenwissels: ze hebben hun eigen parcours voor hun nachtelijke wandelingen. En poepkuilen. André, Bas en Bert zien meteen of wij oog in oog staan met verse drollen of van al wat oudere datum.

Dan arriveren wij bij de grootste burcht in dit gebied, waar in 1999 de eerste dassen zijn uitgezet. Veel sporen, veel ingangen, ik krijg zelfs een echte dassenhaar aangereikt. Maar het mooiste staat op de smartphone van André. Op een koude ochtend kringelde stoom uit een dassenburcht: daar diep beneden lag die hele familie lekker samen te wasemen.

Geen das te bekennen, ook dit keer niet, maar toch zijn ze er, diep onder ons. Zij horen ons, wij zien hen niet. Dassen maken geen uitzondering voor hun loyale beschermers. Ik geniet vooral van de stille geheimzinnigheid.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer