Tony Schrijft

Slim?

maart 13, 2018 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column dinsdag 13 maart 2018

Slim?

Energieleveranciers staan enthousiast te dringen om overal zogeheten slimme meters te plaatsen. Maar verandert daardoor je meterkast in een waar spionagenest vanwaaruit al ons doen en laten nauwkeurig wordt nagemeten? Nu gaan ze onder de douche, hé, ze koken vanavond niet, en waarom zijn de Van der Meulens alweer een dagje weg: wat moet dat allemaal? De meters kunnen ieder kwartier de verbruiksgegevens doorsturen naar het politbureau van de stroom- en gasverkopers. Wettelijk mag dat maar om de twee maanden. Wie gelooft dat nog serieus in een wereld waarin hackers nog weer veel slimmer zijn dan de slimste meter?

Oorspronkelijk stond er zes maanden gevangenisstraf op het weigeren van de slimme meter. Gelukkig bepaalde de Eerste Kamer in 2009 dat die slimme meter niet verplicht is. Het is toch niet te geloven dat senatoren deze dwingelandij moesten voorkomen. Ach, kijk nou eens, daar worden onze lieve buren geboeid en geblinddoekt afgevoerd: slimme meter geweigerd.

Wij waren aan de beurt. Is weigeren een mooie principiële daad van eigentijds verzet? Want zoveel mogelijkheden zijn er niet om te strijden tegen de steeds grotere digitale greep op ons leven.

Wij thuis werden door enige grimmigheid bevangen na het lezen van de jubelende folder vol mooipraterij. Zo kun je met de slimme meter ‘veilig’, het staat er echt, de meterstanden laten doorgeven. Alsof vroeger menige meterkast explodeerde na het aflezen van de stand.

Een vriendelijke jongen kwam het karwei klaren. We gaven hem thee, hij wordt ook maar gestuurd. Hij liet keurig op zijn ipad zien dat hij het slimme deel afsluit, want dat wilden wij. Prompt kwam er een rouwbrief van het energiefront: wat jammer nou, nu moet u zelf weer uw meterstand doorgeven. Ik vermoed dat het ons wel gaat lukken.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer