Tony Schrijft

Positief ijs

maart 6, 2018 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column dinsdag 6 maart 2018

Positief ijs

Misschien was de kortstondige schaatspret ditmaal ook zo uitbundig omdat er de noodlottige sfeer omheen hangt dat het wel eens de laatste keer kan zijn. Volgens iedereen, op Baudet en Trump na, wordt de aarde steeds warmer. Straks is schaatsen op natuurijs iets dat de mensen vroeger deden, toen ze ook nog sponnen en breiden, de kolenkachel achter de beroete ruitjes gloeide en er in koude winters bloemen op de ramen stonden.

Ondanks alle waarschuwingen van de schaatsbond, het KNMI en de politie werd er in het weekend massaal geschaatst: het ijs is van iedereen. En iedereen heeft er ook verstand van. Op de buitengracht hier in Zaltbommel grensde het ijs aan open water waarin eenden en waterhoentjes zwommen alsof het geen winter was. Het is zeven centimeter dik, riepen de durfals die er een schaatsbaan maakten naar bezorgde burgers op de wal. Toen het zondagmorgen bij zonsopkomst twee graden dooide, waren de eerste schaatsers alweer bezig, alsof ze de onherroepelijke dooi vóór wilden blijven.

Het oergevoel, zou dat het zijn? Maar het kan ook de tijdelijke opluchting zijn: steeds al die berichten dat het de foute kant opgaat met het klimaat en dat het nog onze eigen stomme schuld is ook. En dan toch echt ijs: de natuur kán het nog!

Schaatsers zijn blije mensen. In Het Journaal stralen ze dankbaarheid uit, zonder de geringste terughoudendheid. Stukken in de krant over schaatsen hebben een ondertoon van opgewondenheid. Even valt er niets te klagen of te zeuren.

Als Nederlanders op de schaats naar het stembureau kunnen, zou dit wezenlijke gevolgen hebben voor de uitslag. Negatieve partijen hebben het nakijken, positivisme wordt weer populair. ‘Wat heb ik toch lekker gestemd!’ zeggen ze handenwrijvend, en nu chocolademelk.

Dooi is een heel chagrijnig woord

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer