Tony Schrijft

Pinpech

maart 8, 2018 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column donderdag 8 maart 2018

Pinpech

Op veel geldautomaten staat dat je er vooral zo veilig kunt pinnen omdat een ingebouwde camera alles in de gaten houdt. Maar neem in het vervolg vooral een strookje schildersplakband mee om het camera-oog eerst af te plakken. Voor je het weet verschijn je als pinpasdief in het opsporingspogramma van Omroep Brabant.

Het is een 16-jarige jongen uit Tilburg overkomen: terwijl hij keurig met zijn eigen pas stond te pinnen werd hij op de Brabantse televisie te kijk gezet als een vuile oplichter. Foutje! Jammer ook. De politie en de programmamakers vinden het allemaal heel vervelend. Dat zeggen ze altijd als ze een onschuldig iemand met veel tromgeroffel naar het televisieschavot slepen.

Het is al vaker misgegaan en steeds ben ik weer verbaasd over de routineuze, haast luimige excuses. Wie enthousiast achter boeven aanrent kan wel eens de verkeerde pakken. Het hoort erbij, ‘waar gehakt wordt vallen spaanders’, niet zo moeilijk over doen dus.

Door deze gemakzucht is privacy steeds minder belangrijk. Emailadressen worden massaal doorverkocht, je naam is handel geworden. De vraag of je dat allemaal wel wilt is inmiddels van volstrekt ondergeschikt belang.

In de prachtige tvserie Door het hart van China van Ruben Terlou zagen we de zegeningen van gezichtsherkenning: als je als voetganger vijf keer door rood licht wandelt heb je automatisch een strafblad en ben je een maatschappelijke verschoppeling.

Bij Omroep Brabant zullen ze er handenwrijvend naar hebben gekeken. Overal in Brabant camera’s en wie ook maar een beetje op een gezochte boef lijkt komt live in de uitzending. De verkeerde voor schut gezet? Moet je maar niet de openbare weg opgaan. ‘Wie niet weg is, is gezien’ heet dat bij verstoppertje spelen. Maar dan kun je jezelf tenminste nog verstoppen.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer