Tony Schrijft

Ongeloof

maart 3, 2018 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column zaterdag 3 maart 2018

Ongeloof

Nimmer ben ik bevangen door de aanvechting om te stemmen op de Staatkundig Gereformeerde Partij. Maar ditmaal komen de godvrezende mannenbroeders met een wel heel verleidelijk aanbod. Rond lantaarnpalen bij ons in de buurt is de volgende tekst op waterbestendig hardboard geplakt: ‘SGP omdat u goed groenbeheer belangrijker vindt dan theatervoorstellingen’.

Ik las het in een flits en stapte een paar meter verderop toch maar van de fiets. Had ik dit wel goed gelezen? Stond er niet: ‘SGP omdat u goed groenbeheer belangrijk vindt als rentmeester van de Schepping’?

Terug naar het affiche, fiets op de standaard en ik heb de tekst nog eens op mijn gemak gelezen. Het stond er echt: ‘SGP omdat u goed groenbeheer belangrijker vindt dan theatervoorstellingen’. Hoe haal je het in je vrome hoofd om plantsoenen en het theater als dilemma te presenteren? Via een goed onderhouden parkje naar de schouwburg wandelen is in de SGP-visie kennelijk ondenkbaar. Voor de ware SGP-er komt alle afkeer van wuft vermaak samen in ‘theatervoorstellingen’. Uitgesproken met opgetrokken neus. Kies voor mooie perkjes in plaats van bandeloze goddeloosheid.

Omdat de kans aanzienlijk was dat ik, eenmaal thuisgekomen, opnieuw zou worden bevangen door ongeloof heb ik de tekst op een papiertje geschreven, terwijl passanten mij verwonderd gadesloegen.

Tastend naar zekerheid heb ik aan onze gemeente Zaltbommel gevraagd wat zij in deze gereformeerde polder jaarlijks gunt aan ‘theatervoorstellingen’. Een luizige 1500 euro. Daar schoffel en snoei je niet bijster veel gemeentegroen mee. Ook feitelijk is het dus een onzinnige tekst, uitsluitend bedoeld om met devote blik stemming te maken tegen ‘heidense uitwassen’.

Wij lezen Leviticus 19:11: ‘En gij zult niet liegen noch valselijk handelen’.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer