Tony Schrijft

Generaties

maart 1, 2018 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column donderdag 1 maart 2018

Generaties

Het zijn verwarrende en soms ook boosaardige tijden. Daarom is het mooi als een lezer probeert de columnist enige troost te bieden. ‘Je doet je zelf te kort’, lees ik in een vriendelijke mail, ‘door te denken dat de jeugd meer weet dan jijzelf, met als voorbeeld dat jouw kleinzoon van acht even jouw telefoon aan de gang slingert’.

Want in het stukje ‘Onderwijs 2018’ had ik geschreven: ‘Iedereen in mijn generatie kijkt met een mengeling van ontzag, vertedering en ontreddering naar zijn eigen kleinkinderen die van alles kunnen waarvan wij het bestaan niet vermoeden’. Wij zijn, bemoedigt deze ook al wat oudere lezer, ‘de generatie van de diepgang’. Met als nadere bewijsvoering: ‘Tegenwoordig gaat het om de kwantiteit en niet om de kwaliteit’.

Deze verkwikkende zinnen gaan ervan uit dat ik het erg zou vinden dat onze kleinkinderen zoveel behendiger zijn in de digitale wereld dan ik. Maar dat is niet zo. Op hun leeftijd kon ik al een fietsband plakken, een vlieger bouwen, propjes schieten met een weckring, een kolenkachel vullen met antraciet nootjes drie en ’s winters de bloemen van de ruit wasemen: kom daar maar eens om tegenwoordig. Maar dat is niet het enige: gelukkig hoef ik van mezelf niet alles te kunnen. Over een paar dagen is de termijn verstreken waarin wij een foto moeten uploaden voor de nieuwe museumkaart. Ik vind het niet genant maar juist aangenaam dit gedoe uit te besteden aan watervlugge jonge vingers.

‘Je moet met je tijd meegaan’ hoor je dan. Het is de vraag of dat voor alles geldt. Ik behoor tot de zonderlingen die nog een achterhaalde mobiele telefoon hebben waarmee je alleen kunt bellen en sms-en.Totnogtoe heb ik alle pogingen mij aan het whatsappen te krijgen succesvol weten af te slaan. Het is heerlijk iets niet te hoeven.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer