Tony Schrijft

Spelletjes

februari 27, 2018 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column dinsdag 27 februari 2018

Spelletjes

Nu kinderen kennelijk ook geen cowboy meer mogen zijn, zitten wij met de klemmende vraag welke kinderspelletjes nog zijn toegestaan zonder dat een boze actiegroep tussenbeide komt.

Knikkeren, gaat dat nog waardevrij lukken? Of is dat een hebberige uitwas? Een beschamend spel waardoor kinderen al heel vroeg leren dat winnen ten koste van een ander nodig is om je in deze wereld staande te houden.

Mens-erger-je-niet? Gevaarlijke hersenspoeling onder het mom van een gezelschapspel. Het maakt kinderen gedwee en volgzaam.

Monopoly? Indoctrineert jonge kinderen zodat zij de uitwassen van het kapitalisme en vooral ook de hoge huizenprijzen normaal gaan vinden.

Ook moet er snel een lijst komen met van overheidswege toegestane kinderliedjes. Geen Jan Huigen meer: gevaarlijke militarist. Piet Heijn, zijn daden benne groot: vuige oorlogsmisdadiger.

In deze sfeer is het cowboy-spelen inmiddels in de ban gedaan als een ode aan de massamoord op Indianen. Het betekent dat mijn hele generatie zich binnenkort moet verantwoorden voor een speciaal tribunaal. Wij hebben cowboytje gespeeld met de schandelijke uitroep: Pafpaf, jij bent dood. In optochten hebben wij meegelopen als vrolijk negertje. Wij hebben kleinerend gepraat als Witte Veder: Jij slim zijn Arendsoog. Kortom, wij hebben een bezoedeld verleden, waarvoor wij de gevolgen zullen moeten dragen.

Wie nog in het bezit is van kwaadaardige boeken als ‘Kuifje in Afrika’ of ‘Sjors en Simmie in het circus Sarrasani’ moet zich binnen tien dagen melden bij de bevoegde instanties. En wie zijn kinderen toch nog cowboytje laat spelen wordt uit de ouderlijke macht gezet.

Alleen de volgende vraag moet dan nog beantwoord worden: hoe kun je volop oog hebben voor misstanden in ons verleden zonder je vreselijk aan te stellen?

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer