Tony Schrijft

Snoeverij

februari 8, 2018 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column donderdag 8 februari 2018

Snoeverij

Het minderwaardigheidscomplex kent vele uitingsvormen. Altijd hard schreeuwen is er een van, prat gaan op je weerzin jegens mensen die wel hebben doorgeleerd hoort er ook bij. De zieligste lijders aan deze vervelende aandoening hebben last van beide. Het Tilburgse raadslid Hans Smolders is hier een tragisch voorbeeld van.

Zestien jaar geleden behoorde hij tot de bedienden van Pim Fortuyn. Als een geboren lakei mocht hij diens chauffeur zijn en daar teert hij nog steeds op. Hij laat zich graag fotograferen bij een schilderij van zijn held. Het was dan ook de illustratie bij een bewonderend portret van Hans Smolders begin deze week in onze krant. Ook de journalistiek lijkt bevangen door het trendy fanaat-rechtse virus. De Volkskrant, ooit een linkse uitgave, noemde Thierry Baudet onlangs ‘fris’, maar kwam daar excuserend op terug. De redactie had eigenlijk ‘onfris’ bedoeld.

Het is altijd weer aangenaam maar ook geruststellend om te zien hoe politici met gevaarlijke denkbeelden zichzelf door hun ijdelheid te kijk zetten. In zijn bijzonder geslaagde poging zichzelf potsierlijk te portretteren pocht Smolders: ‘In no time was ik ze te snel af in de gemeenteraad. En dan hebben we het over mensen die aan de universiteit gezeten hebben’.

Hij is er vooral heel voldaan over dat hij volgens zijn eigen waarneming drie wethouders en een burgemeesters ten val heeft gebracht, vooral omdat ze meer geleerd hadden dan hijzelf. Spraakmakend citaat: ‘Ik heb vier intellectuelen naar huis gestuurd, met m’n lts’.

Nu wil hij zelf wethouder worden, zodat hij zijn vergeldingsdrang kan omzetten in een bestuurlijke chaos. Na een halfjaartje zal Tilburg verder leed bespaard blijven. Want wethouder Smolders zal weldra zelf ten val komen wegens snoeverij en zelfoverschatting.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer