Tony Schrijft

Onderwijs 2018

februari 24, 2018 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column zaterdag 24 februari 2018

Onderwijs 2018

Ook de portretfoto bij een artikel over het nieuwe lesgeven op het Bossche Sint Janscollege was interessant. De nieuwe rector, Jean Wiertz kijkt de lezer vrolijk aan: eigentijdse bril waarbij de tweede vermoedelijk niet gratis was, toegankelijke oogopslag, jongmakend kapsel, open shirt, hier staat het onderwijs 2018. Gepersonaliseerd lesgeven heet dat. Met als kern: ‘Vroeger had een docent het monopolie op lesgeven. Maar nu halen leerlingen hun kennis overal vandaan. De leraar is allang niet meer de allesweter’.

Ik zag mijn eigen rector opdoemen, meer dan een halve eeuw geleden: toen al een antieke onderwijsmonarch. Als je voor het schoolreisje je eigen brood moest meenemen, schreef hij op het bord in de hal: ‘Een iegelijk voorzie zich van teerspijs’. Als gezeglijke leerlingen haalden wij onze kennis zeker niet overal vandaan, maar onze docenten vertoonden ook niet de geringste belangstelling voor wat wij zelf wisten. Veel was dat trouwens niet.

Functionarissen om wie een frisse wind waait bekijk ik altijd met een zekere argwaan. Want ik heb me verbaasd op allerlei congressen waar parmantige baasjes het woord voerden met als kern: ‘In ons bedrijf was het één grote bende, tót ik kwam’.

Maar bij die Jean Wiertz zou ik, na een ingrijpende verjongingskuur, best op school willen zitten. Omdat hij heel goed aanvoelt hoe leerlingen razendsnel veranderen. Iedereen in mijn generatie kijkt met een mengeling van ontzag, vertedering en ontreddering naar zijn eigen kleinkinderen die van alles kunnen waarvan wij het bestaan niet vermoeden. ‘Geef mij maar even’ zegt een jongen van acht, en brengt mijn telefoon weer aan de praat.

Lang zal het niet meer duren dat leerlingen meer weten dan hun leraren. Iedereen voor de klas, met alleen de leraar in een bankje.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer