Tony Schrijft

Mest in Deurne

februari 10, 2018 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column zaterdag 10 februari 2018

Mest in Deurne

Als het op een bijeenkomst van Brabantse bestuurders plotseling heel akelig gaat rieken naar mest en gier, dan weet je het meteen: de burgemeester van Deurne, Hilko Mak heeft zojuist de zaal betreden. Tijdens zijn nieuwjaarstoespraak typeerde hij de mestfraude die vooral ook zijn deel van Brabant teistert als volgt: een hype, gevoed door de media met feiten die niet kloppen. Ik schreef daar al eerder over, met dichtgeknepen neus.

De burgemeester kreeg gaandeweg steeds meer schik in zijn rol als mestleugenaar. Op een ondernemersbijeenkomst zei hij provocerend: ‘Wij hebben hier toevallig wat dieren’.

ProgressiefAkkoord/GroenLinks in Deurne dient nu een motie van afkeuring in, maar dat wordt niets. Grote mestvaalten en progressieve opvattingen gaan zelden samen, het CDA is ook in Deurne machtig.

Hoe graag had ik nu eens een andere politieke partij op de korrel genomen in verband met de mestfraude. Vooral ook om me allerlei mails van gekwetsten te besparen. Maar het CDA is diep verankerd in het Brabantse boerenleven. Dat valt niet zo op in jaren dat de landsman vredig zaait en oogst, de grutto roept en de leeuwerik de ochtendstond toezingt. Maar nu op allerlei boerenerven de penetrante geur van bedrog hangt, toont hun CDA helaas weinig moed en karakter.

Het CDA in Deurne beklaagt zich erover dat bij de mestverwerker Nooijen de politie ‘met veel machtsvertoon’ is binnengedrongen ‘terwijl al maanden duidelijk is wat er aan de hand is’. Dus: omdat de fraude duidelijk is kan de politie wel wat kalmer aan doen. De partij wil dat nader wordt onderzocht of de mestregels wel uitvoerbaar zijn. En ook: ‘De overheid moet rust bewaren’. De rust dus om door te gaan met frauderen, aangemoedigd door de burgemeester.

Blijf even weg uit Deurne, het zaakje stinkt daar.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer