Tony Schrijft

Draagvlak

februari 20, 2018 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column dinsdag 20 februari 2018

Draagvlak

In het altijd al delicate schemergebied tussen noodzakelijke zorg en betutteling is kennelijk de ruimte ontstaan voor een nieuwe functionaris: de gezondheidsbevorderaar. In de gemeente Haaren blijken er inmiddels twee te werken. Deze gezondheidsbevorderaars helpen de inwoners met het realiseren van ideeën voor het project ‘Gewoon Gezond’. Van zo’n knuffelige naam krijg ik altijd een beetje jeuk. Het is bedacht om vooral heel normaal en laagdrempelig te klinken. Niets aan de hand, niemand stelt zich aan: Gewoon Gezond!

In een voorzichtig ingezonden stukje vroeg een lezeres zich af of de inwoners van Haaren niet zelf hun gezondheid kunnen bevorderen. Toen ben ik dat bericht maar eens gaan opzoeken.

De twee gezondheidsbevorderaars hebben erbij geholpen dat er in Haaren een kerstdiner voor ouderen is gehouden. In Helvoirt zijn ze druk doende met een beweegroute. En op de basisschool De Hasselbraam denken de gezondheidsbevorderaars samen met leerkrachten en ouders na over gezonde traktaties. Heel aardig en lief ook, maar het lijken me toch geen vondsten waar je alleen maar op kunt komen via hoogopgeleide professionele hulp. Ik ken allerlei ouders die van mandarijnen vrolijke gezichtjes maken met behulp van rozijnen zonder dat van overheidswege de helpende hand wordt geboden. Het organiseren van een kerstdiner voor ouderen is heel nuttig maar geen logistieke krachttoer.

Het toverwoord bij dit alles blijkt ‘draagvlak’ te zijn. Plannen moeten vooral ‘van onderop’ komen. Maar omdat ‘onderop’ zich vaak nogal koest houdt, gaan de bevorderaars welgemoed aan de slag om het draagvlak op te poken.

Draagvlakbevorderaar zou daarom een betere term zijn. En als het draagvlak moeilijk te vinden is ontstaat vanzelf de behoefte aan een draagvlakbevorderaarbegeleider.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer