Tony Schrijft

Baasjes

januari 25, 2018 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column donderdag 25 januari 2018

Baasjes

Er vielen hele grote woorden in de krant: ‘Een vergissing, een kapitale fout die ik niet had mogen maken’. Maar ook: ‘Zijn actie heeft grote schade toegebracht’. En zelfs: ‘Voor zijn onbezonnen actie neemt hij in volle overtuiging de consequenties’.

Welk onvergeeflijk drama heeft zich afgespeeld daar in Den Bosch? Heeft iemand met een dronken kop de Zoete Lieve Moeder uit de Sint Jan gestolen? Is de bisschop voor homo uitgemaakt? Heeft de nieuwe lijsttrekker van de PVV zich per ongeluk laten ontvallen dat ‘asielzoekers ook mensen zijn’?

Nee, het is onvergelijkbaar veel erger. Het hoofd van Oeteldonkse Ruiterij, Michel van Breugel, heeft er publiekelijk bezwaar tegen gemaakt dat de Bossche carnavalsprins dit jaar achterin de optocht zit. En niet meer vooraan. ‘Hiermee wordt de optocht als het ware gedegradeerd tot een stukje voorspel tot eindelijk de Prins komt.’ De complete Ministerraad (ja, zo heet dat) van de Oeteldonksche Club was van de leg af; de hele stad in rep en roer.

Openbare kritiek op de hoge heren van het carnaval: het is een schande! ‘Kritiek mag, maar wel binnenskamers’, verordonneerde de Minister-President (ja, zo heet die echt) snuivend van gepikeerdheid. Het hoofd van de ruiterij trad onmiddellijk af en ging als openbare boetedoening kruipend door de stad, hier en daar opzichtig likkend naar een hooggezeten carnavalsminister.

Het is niet te geloven. Wij hebben het hier over het feest van de relativering. Maar kom al die Bossche baasjes niet te na. Ik had een keer zo’n clowneske minister op bezoek en vroeg gekscherend: ‘Wil de minister nog koffie?’ Ja, zei hij, zonder blikken of blozen.

Met iedereen de spot willen drijven, maar nooit met zichzelf. Zie die typen straks weer schrijden, diep onder de indruk van de eigen waardigheid.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer