Tony Schrijft

Allemaal nep

januari 27, 2018 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column zaterdag 27 januari 2018

Allemaal nep

Toen wij met z’n allen kennelijk even niet hebben opgelet is de absolute waarheid verdwenen. Wat de een ziet als een vaststaand feit is voor een ander een leugenachtig verzinsel, het is maar waarin je gelooft. Door alle nepnieuws is het nu alle dagen 1 april.

De scheidslijn ligt ergens tussen de merken Dr Oetker en Hans Anders. Dr Oetker heeft echt bestaan. Een Duitse apotheker die het bakpoeder uitvond en zich als academicus ook bekwaamde in drilpuddingen. Hans Anders is een nepnaam. Als je bij Hans Anders vraagt naar de heer Anders, dan beginnen ze in zo’n brillenwinkel te giechelen.

Zo kwam van het een het ander. Trump waardeerde het liegen op tot een ingeburgerde manier van communiceren. En zo kon het gebeuren dat een filmpje waarop je ziet hoe iemand in Den Bosch door de storm wordt weggeblazen, onderwerp is geworden van veel digitaal gekrakeel. Eerst beweerden allerlei twitteraars dat het nep was, in scene gezet dus. Want zóver zijn we inmiddels: iets dat je voor je ogen ziet gebeuren hoeft niet meer waar te zijn.

De volgende fase in deze eigentijdse verwarring was een Britse zonderling die ging rondtwitteren dat het Bossche filmpje uit Londen kwam. Dat kan dus ook: wat je ziet is wel waar, maar het gebeurt op een heel andere plek dan je zelf denkt.

Dit houdt dus nooit meer op. Brabantse boeren liegen met een stalen gezicht over de mestfraude: een verzinsel van de media. Ik ben benieuwd wanneer de eerste leugens over de kalverfraude verschijnen. In een wereld waarin iedereen liegt pikken ook dit soort knoeiers hun graantje mee.

In deze warboel kun je je lelijk vergissen. Als ik citaten van Thierry Baudet lees denk ik: zo’n vilein warhoofd kan niet echt bestaan, het moet een politieke Hans Anders zijn. Soms ga je hopen dat iets nepnieuws is.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer