Tony Schrijft

Aardiger

januari 23, 2018 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column 23 januari 2018

Aardiger

Zeker drie universiteiten gaan uitzoeken of wij als volk toch wat minder chagrijnig, kortaangebonden en lawaaierig zijn dan inmiddels vrij algemeen wordt gedacht. Directe aanleiding is de stormsolidariteit van vorige week. Voor Utrecht Centraal stond tegen de avond zeven kilometer file: allemaal goedwillende vaderlanders die vrienden en familie gingen ophalen, maar ook gestrande wildvreemden. Op windstillere dagen is zo’n lange file al een reden om elkaar met een koevoet of honkbalknuppel te lijf te gaan. Maar volgens de berichten heerste in die file een sereen gemeenschapsgevoel als in een aaigrage commune: allemaal samen op pad voor een heel mooi doel.

Door gastvrije oproepen op mobiele telefoons reden mensen een stuk om terwille van onbekenden. Terwijl sociale media op andere dagen steeds geschikter lijken om elkaar naar het leven te staan. In onze krant stond temidden van saamhorige zinnen een wel heel bijzondere waarneming: in allerlei auto’s gingen wildvreemden onderweg met elkaar práten. Het moet niet gekker worden!

Er zijn de laatste tijd vaker aanwijzingen dat het aantal hufters en rabauwen misschien toch wel wat meevalt. Haagse politici die zich in de provincie wagen melden regelmatig dat zij er veel meer aardige mensen aantreffen dan zij op basis van alle nationale geschreeuw vermoedden. Voor iedere vluchteling staan inmiddels al twee vrijwilligers klaar. Steeds meer idealisten ruimen goed gehumeurd het zwerfvuil op. Buren lenen aan elkaar gereedschap uit en geven het nog terug ook.

Er is een bulderende storm voor nodig om een zekere vertekening in de samenleving bloot te leggen. Een oerkracht die afrekent met het negativisme. Misschien duurt het maar kort, maar door de klimaatsverandering gaat het gelukkig steeds vaker hard waaien.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer