Tony Schrijft

Tweespalt

november 21, 2017 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column Brabants Dagblad

Dinsdag 21 november 2017

Tweespalt

Wie columns schrijft heeft steeds te maken met waardering en afschuw. Lezers die hun eigen opvattingen herkennen houden zich rustig. Ze sturen aardige mailtjes; ik antwoord in dank. Soms meldt iemand opgetogen dat hij het altijd met mij eens is. Dat is nou ook weer niet de bedoeling, want dan wordt het leven nogal saai.

Lezers die zich groen en geel ergeren aan deze stukjes verwerken hun zelfkastijding in boze zinnen. Ik mail dan terug dat een column een persoonlijke mening is, niet een objectief nieuwsbericht en zelfs niet de ultieme waarheid, hoe graag ik die ook zo willen bezitten. Bij warrigheden van kennelijke drankorgels beperk ik me tot: ‘Zo, het is weer laat geworden’.

De heftigste categorie zijn de kwaadaardigen. Zij treiteren dat ik inmiddels te oud en te afgetakeld ben om het woord te voeren (‘de tand des tijds’) en dat de hoofdredacteur mij wegens seniliteit mijn pen moet afpakken. Op zichzelf is dat interessant: iemand met zelf zeer stellige opvattingen wil mij een eigen mening ontzeggen. Een enkele keer is de vrolijke aanhef ‘linkse lul’, wat het leven ook wel weer overzichtelijk maakt.

De laatste tijd ontwikkelt zich een nieuw soort: de betrokken krantenlezer die er bang voor is dat een kritische column de tweespalt aanjaagt in de toch al verwarde samenleving. Een zorg in rustige bewoordingen, zonder snerpend gescheld. Na een stukje over de mestfraude mailde een Peelbewoner dat burgers en boeren tegen elkaar worden opgehitst. ‘Door opinies als die van u worden boer(inn)en langzamerhand chagrijnig aangekeken bij de kassa van de supermarkt’.

Er was een tijd dat we het niet met elkaar eens waren over meningen. Tegenwoordig begint de tweespalt al bij de feiten. Maar boeren hebben niet altijd gelijk of ongelijk, net als columnisten.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer