Tony Schrijft

Seizoenen

november 3, 2017 | Author: Tony | Categorie: Artikelen

Column Brabants Dagblad

Donderdag 2 november 2017

Seizoenen

Toen de wereld nog overzichtelijk was en de loop der seizoenen respect afdwong, was er eerst Sinterklaas. Pas als die veilig en wel weer het land uit was, verscheen overal de kerstvreugd. De kerstboom bleef ook bij verstokte heidenen staan tot de dag na Driekoningen. De enkeling die hier van afweek was een zonderling die niet wist hoe het hoorde.

Inmiddels is het een gigantische bende aan het worden. Nog voor de wintertijd was ingegaan hingen straten al vol kerstversieringen. Pepernoten zijn het hele jaar verkrijgbaar. Van bevriende zijde kregen wij vorige week al een chocoladeletter.

Zijn dat allemaal uitingen van maatschappelijk ongeduld? Zoals mensen die een nieuwe tuin laten aanleggen meteen manshoge bomen willen planten en rollen kant-en-klaar gras kopen. Wie rustig afwacht tot het ingezaaide gras langzaam opkomt heeft kennelijk de tijdgeest niet begrepen. Het is dezelfde ongedurigheid waardoor supermarkten geschilde en in partjes gesneden appels verkopen. Onze aspergeboer heeft veel geld geïnvesteerd in een schilmachine, ‘want jonge mensen willen dat niet meer zelf doen’.

Het afraffelen van het leven. Vandaar ook het volstrekt dwaze idee Sinterklaas en Kerstmis uit oogpunt van efficiëntie te combineren; dan hebben we het maar weer gehad.

Zou het allemaal door de klimaatverandering komen, waardoor de natuurlijke ordening van het leven op drift is geraakt? Sommige schaatsbanen zijn al het hele jaar open. Nog niet zo lang geleden werd iemand die in juli met schaatsen over straat liep liefdevol opgenomen in een inrichting. Een nieuwe generatie gaat denken dat je een sneeuwbui, mocht die nog vallen, met een app kunt uitzetten.

Bij de bloemist zag ik deze week mooie takken waarvan de bladeren waren geverfd in herfstkleuren. Dat krijg je ervan.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer