Tony Schrijft

Het autohart

november 14, 2017 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column Brabants Dagblad

Dinsdag 14 november 2017

Het autohart

Voor wie wil weten hoe het er voorstaat met de nationale milieuvriendelijkheid blijkt de autoshowroom een interessante biechtstoel.

De voorzitter van de RAI, Steven van Eijck, gaf het op onze voorpagina loepzuiver aan: ‘Leaserijders kopen niet meer met hun portemonnee maar met hun hart’.

Hoe zou dat dan gaan, daar tussen al die nieuwste modellen? Zijn we hier getuige van de langverwachte doorbraak van het groene rijden? Want in alle statistieken zie je het echte groene volk langzaam groter worden. Gezonde mensen met een frisse blos op de wangen. Bij de biologische groentekraam hoor je ook in deze griepperiode opvallend weinig hoesten. Daarnaast is er de groep die voor z’n fatsoen vindt dat je tegenwoordig wel iets met dat milieu moet. Zoals je in de trein opstaat voor een oud vrouwtje: het is er nu eenmaal bij gaan horen. Het staat ook zo bot als het je niks kan schelen dat de vergiftigde vogeltjes ontzield uit de boom rollen, de fuut die je nog nooit hebt gezien, uitsterft en de insecten die je altijd doodslaat met een opgerolde krant, nu massaal aan het verdwijnen zijn.

Wat doet dus de leaserijder als hij in de showroom kiest met zijn hart? Tromgeroffel, de zaal bijt zich vol spanning op de bovenlip. Het juiste antwoord luidt: de leaserijder vergeet in de autoshowroom op slag het hele milieu en kiest tegenwoordig weer voor de grote, zware modellen. De lage fiscale bijtelling is als dierbaar ritueel afgeschaft, behalve voor electrische auto’s. En die bijtelling was jarenlang de lokroep naar een betere wereld.

Volgens de RAI kan dit gedrag alleen veranderen met veel subsidie. Het klinkt bijna hoerig: milieuvriendelijk tegen betaling. Aan de andere kant: wij allen zijn opgevoed met de aangename zekerheid dat goed gedrag altijd wordt beloond.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer