Tony Schrijft

Henriëtte

november 18, 2017 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column Brabants Dagblad

Zaterdag 18 november 2017

Henriëtte

Het is en blijft een fascinerend beeld: midden in de nacht zit de directeur van het Noordbrabants Museum Charles de Mooij thuis achter zijn laptop om op een veiling in New York een Van Gogh te kopen. Niet eens in een flanellen pyama, zoals onze krant vertrouwelijk meldde, maar netjes in de kleren zoals een achtenswaardige museumdirecteur betaamt. Hij zit er als achter een gokautomaat: hoe laat je je niet teveel opzwepen als je grens eigenlijk is bereikt?

Trillend blijft de teller staan rond de 3 miljoen euro voor De Collse Watermolen. Aangekocht met behulp van allerlei subsidies en veel voorbereidend werk van allerlei deskundigen. Plus, staat er vrij achteloos bij, ‘een legaat van de Schijndelse doktersdochter Henriëtte van Oppenraaij’. Wijlen en wel brengt zij acht ton in. Ik ken wel enige doktersdochters die dit bedrag niet op de bank hebben staan. Hoe kwam Henriëtte aan haar slappe was?

Als ik begin te googlen hoop ik stiekem dat er nauwelijks iets over haar bekend is: mysteries zijn schaars aan het worden. Ze is in september 1999, tachtig jaar oud, op het kerkhof te Heemstede te ruste gelegd in graf nummer 751. Als verpleegster heeft zij meegewerkt aan een standaardwerk over ‘Gezwelziekten’, wat me geen boek lijkt om lekker de Kerstdagen mee in te gaan. Dat is alles.

Bij het museum kent niemand haar. In 1999 belde een notaris over de verrassende erfenis die bestond uit 721 munten: Henriëtte was net als haar vader een gekend numismaat. Een deel ligt in het museum, een deel is profijtelijk verkocht. Vandaar. Haar naam komt bij De Collse Watermolen te hangen. Als je aan een suppoost vraagt wie zij is, zal hij fluisterend antwoorden: ‘Wij weten het niet’.

Heerlijk! Terwijl iedereen er op los twittert is er eindelijk weer eens een echt geheim.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer