Tony Schrijft

Haagse koffie

november 23, 2017 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column Brabants Dagblad

Donderdag 23 november 2017

Haagse koffie

Als de Brabantse gezant van de koning, Wim van de Donk, naar Den Haag afreist om onze belangen te behartigen, krijgt hij geen koffie. Vorige week moest hij er weer zijn. ‘Er kon nog geen kopje koffie vanaf’, klaagde hij dinsdag in de krant. En toen laatst een vergadering over de opvang van migranten uitliep tot halverwege de avond, werd er toen wellicht een zuinig broodje doorzichtige kaas geserveerd? De commissaris: ‘Vergeet het maar. Hoffelijkheid is hier in het zuiden toch meer de norm’.

Daarom trekt hij veel liever zuidwaarts, naar de Vlamingen. Die zijn een stuk gezelliger. Maar daar heeft hij als noordelijke Brabander niets te vertellen. De gammele kerncentrale die bij Doel nagenoeg op de landsgrens staat, blijft gewoon open. En Brabanders die in Vlaanderen willen werken lopen vast in een slijmerige regelneverij. Sloten koffie kennelijk en wellicht bloemenvazen witte wijn, schalen vol broodjes, niet met dunne kaas maar met warme beenham, onbekrompen lunches, maar steeds weer met een lege tas op huis aan. En toch: ‘Ik kan het niet benoemen, maar er is nog steeds iets warms tussen België en Brabant. Antwerpen en Brussel voelen soms gewoon meer als thuis’.

Wat me vooral fascineert is het zinnetje: ‘Ik kan het niet benoemen’. Hiermee belanden we in de wereld van het gevoelsmatige gemis aan nestwarmte dat nogal wat Brabanders overvalt als ze de Maas oversteken, naar de gure moerassen van het noorden. Daarop doelt ook de hier zo gekoesterde dichtregel van Harriët Laurey: ‘Op weg naar Brabant wordt de wereld warmer’.

Noordelijke bestuurders die hun zaak in het verre Den Haag komen bepleiten, nemen een thermoskan koffie mee, plus een een zakje zelfbelegde broodjes. Minder warmte, maar wel meer zelfredzaamheid. Zou dat de sleutel tot succes zijn?

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer