Tony Schrijft

Draagvlak

november 7, 2017 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column Brabants Dagblad

Dinsdag 7 november 2017

Draagvlak

Van carnaval snap ik van nature toch niets. Ik hou me daarom ieder jaar verre van de vraag wat er zoal omgaat in hossende mensen met een plastic kaas op hun hoofd. Maar ik denk dat ik de actuele kwestie wel aankan of er in 2017 ook vrouwen in de Raad van Elf mogen zitten.

Drie linkse, dus opruierige vrouwen in Tilburg, raadsleden van D’66, PvdA en GroenLinks, vinden terecht dat vrouwen nu eindelijk eens officiële functies moeten krijgen bij het carnaval. Ook in Tilburg zijn het allemaal mannen die de uitgelatenheid aanvoeren. De vrouwen hebben een verstandig argument: bijna honderd jaar geleden is het vrouwenkiesrecht ingevoerd, dus nu mag het carnaval wel een keer volgen.

Het jammere is alleen dat je met verstandige argumenten geen vat krijgt op behoudzuchtige mannen die de traditie zien als de belangrijkste zekerheid in hun leven. Zelf kunnen zij natuurlijk ook niet goed uitleggen waarom ze geen Prinses Carnaval willen. Dan resteert er nog maar één argument: ‘Het is altijd zo geweest’. Als je de voorzitter van Tilburgse Carnavalsstichting, Freek Verhaaf, ’s nachts om drie duur wakker schudt, is het eerste dat hij zegt: ‘Het is altijd zo geweest’.

Dit argument is maar al te waar: het is inderdaad altijd zo geweest. Dat zeiden de voorgangers van de Tilburgse carnavalfossielen ook toen ze een eeuw geleden vonden dat vrouwen niet mochten stemmen omdat ze er veel te stom voor waren: het is altijd zo geweest.

De Tilburgse feestmannen willen nu op zoek naar het bekende brede draagvlak. En gaan er daarbij alvast vanuit dat de meeste carnavalvierders niet voor verandering zijn.

Dat draagvlak is altijd de vluchtroute voor de behoudzuchtigen. Natte vinger in de lucht en opgelucht vaststellen dat er niet voldoende draagvlak is. Ook dat is altijd zo geweest.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer